Ce a influențat evoluția negativă a burselor europene

Publicat: 10 09. 2012, 12:05
Actualizat: 23 03. 2019, 13:00

Bursele europene au deschis luni în scădere ușoară, după apariția datelor economice care au indicat scăderea importurilor Chinei în luna august, informează Mediafax, citând Bloomberg.

Indicele Stoxx 600 al celor mai importante acțiuni europene a coborât cu 0,1% în debutul ședinței de tranzacționare.

Piețele de pe continent au crescut puternic săptămâna trecută, după ce președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a anunțat că instituția a adoptat un plan de reducere a costurilor de finanțare ale statelor aflate în dificultate prin achiziții nelimitate de obligațiuni guvernamentale cu maturități de până la trei ani, de pe piața secundară.

Bursele asiatice au avansat luni cu 0,1%, iar tranzacțiile futures cu acțiuni listate la New York indică scăderi de 0,3%.

Importurile Chinei au scăzut în august cu 2,6% față de nivelul din perioada corespunzătoare a anului trecut, potrivit datelor prezentate luni la Beijing, în timp ce media estimărilor analiștilor indica o creștere de 3,5%. În iulie, importurile au urcat cu 4,7%.

Producția industrială a celei de-a doua mari economii a lumii a înregistrat în august cea mai slabă creștere din ultimii trei ani, de 8,9%, de la 9,2% în iulie.

Guvernatorii marilor bănci centrale ale lumii participă la o serie de întâlniri la Basel, Elveția, discuțiile de duminică fiind prezidate de guvernatorul Băncii Angliei, Mervyn King, care a vorbit despre indicele de dobândă LIBOR (London Internank Offered Rate). Sesiunile de discuții au loc odată la două luni, sub auspiciile Băncii Reglementelor Internaționale.

Curtea Constituțională Federală a Germaniei decide miercuri dacă Mecanismul European de Stabilitate (MES) și pactul fiscal al UE sunt compatibile cu constituția germană. MES este un pilon central al strategiei anticriză a liderilor europeni și va lucra în tandem cu BCE la achizițiile nelimitate de obligațiuni pentru reducerea costurilor de finanțare ale Spaniei și Italiei.

Acțiunile Xstrata au crescut cu 2,8% la Londra, după ce gigantul elvețian Glencore International a majorat oferta de preluare a grupului minier la 36 miliarde de dolari.

Titlurile Lufthansa au deschis în urcare cu 0,5%, după ce unul dintre principalele sindicate ale angajaților a convenit să suspende grevele și să încerce din nou să negocieze cu reprezentanții companiei.