Ce așteptări are ministrul Economiei de la patronilor firmelor rusești prezente în România

Publicat: 19 04. 2013, 18:25
Actualizat: 21 03. 2019, 07:39

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat vineri că așteaptă de la patronii firmelor rusești prezente în România o „mai mare disponibilitate de îndeplinire” a responsabilităților privind investițiile și locurile de muncă, informează Mediafax.

„Dialogul cu companiile rusești este permanent. Așteptăm o mai mare disponibilitate de îndeplinire a responsabilităților patronatului firmelor rusești în privința investițiilor și a locurilor de muncă”, a afirmat Vosganian într-o conferință de presă comună cu președintele Agenției Federale Rossotrudnicestvo din Rusia, Konstantin Kosaciov.

Șeful asociației de promovare a colaborării dintre Rusia și alte țări a afirmat, în conferință, că „nu este totul în regulă” în privința prezenței firmelor rusești în România.

„Legat de prezența firmelor rusești în România, nu este totul în regulă. Nu avem nicio suspiciune că toate problemele vor fi rezolvate. Noi credem că România, înțelegând interesul său, va rezolva problemele. Avem negocieri și cu Comisia Europeană”, a spus Kosaciov.

Kosaciov a adăugat că multe firme rusești care activează în România sunt îngrijorate de creșterea prețurilor energiei. El a menționat companiile Mechel, Alro și Lukoil.

În replică, Vosganian a afirmat că a avut discuții cu toate companiile menționate, iar „unele lucruri se pot rezolva, altele nu”. El a spus că producătorul de aluminiu Alro, controlat de grupul rus Vimetco, are o factură mai mare la energia electrică și din cauză că până acum aproape un an cumpăra energia la prețuri foarte mici.

Vorbind despre Lukoil, Kosaciov a spus că producătorul rus de petrol consideră că OMV Petrom face o „concurență neloială” pe piața distribuției de carburanți.

„Sperăm că unele preferințe de care se bucură Petrom să nu mai fie prelungite”, a adăugat Kosaciov.

Kosaciov a afirmat că în ultimii 20 de ani relațiile comerciale dintre Rusia și România nu au avut o „dezvoltare egală” și ambele părți sunt „nesatisfăcute de componența schimburilor comerciale”.

Mechel a vândut la începutul acestui an toate fabricile siderurgice pe care le avea în România, majoritatea intrând între timp în insolvență.

Atât Mechel, cât și Alro au susținut de mai multe ori că prețul electricității este prea mare și au cerut diminuarea facturilor.

Știrile economice de ultimă oră, de acum și pe Facebook, pe pagina Gândul Financiar