Ce cred analiștii despre economia României și cum stăm comparativ cu alte țări din regiune

Publicat: 19 03. 2015, 13:45
Actualizat: 11 01. 2020, 03:49

Indicele care măsoară percepția analiștilor pentru următoarele șase luni a avansat în cazul României cu 4,1 puncte, la 54,2 puncte, după o creștere de peste 27 puncte în luna februarie, se arată într-un sondaj întocmit de institutul german de cercetare ZEW, în colaborare cu grupul austriac Erste.

Cu un scor de 57,7 puncte (o creștere de 15,4 puncte față de luna februarie), Slovacia a urcat pe prima poziție în clasamentul pe regiune în privința așteptărilor analiștilor asupra evoluției economiei pe termen scurt. În februarie, Slovacia se situa pe locul al patrulea, după România, Polonia și Austria.

Podiumul pentru luna martie este completat de Cehia, cu un scor de 50 puncte.

În ceea ce privește percepția experților financiari asupra stării actuale a economiei, indicele pentru România a scăzut în martie cu 8 puncte, la 20 puncte, majoritatea respondenților considerând că situația economică curentă este „acceptabilă”.

Polonia rămâne țara cu cea mai bună situație economică din regiune, cu un scor de 42,3 puncte, urmată de Cehia (24,9 puncte), Slovacia (22,2 puncte) și România.

Pentru întreaga regiune din Europa Centrală și de Est, indicele așteptărilor economice pentru următoarele șase luni a urcat în martie cu 6,9 puncte, la 46,2 puncte, însă indicele care măsoară percepția asupra economiei actuale a scăzut cu 10,3 puncte, la 11,1 puncte, pe fondul înrăutățirii semnificative a perspectivelor din Turcia.

Regiunea Europa Centrală și de Est include, în sondajul ZEW, Bulgaria, Croația, Cehia, Ungaria, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia și Turcia.

În privința zonei euro, analiștii sunt optimiști privind evoluția economiei pe termen scurt, indicatorul urcând cu 9,2 puncte, la 60,6 puncte.

La studiul efectuat în intervalul 2-16 martie au participat 63 de analiști, dintre care 14 din Turcia.