Ce măsuri trebuie să ia România pentru a limita contrabanda cu țigări. Răspunsul Comisiei Europene

Publicat: 06 07. 2015, 16:21

Măsuri care vizează combaterea corupției, aplicarea controalelor la frontieră și îmbunătățirea cooperării transfrontaliere sunt în curs de revizuire în mod constant în lupta împotriva comerțului ilegal cu tutun de-a lungul granițelor României cu țări din afara UE, se arată în răspunsul oferit de Comisia Europeană la o întrebare adresată de Daniel Buda, membru român al Parlamentului European, potrivit tobaccoreporter.com

Europarlamentarul român a întrebat ce recomandări poate face Comisia Europeană autorităților române pentru a limita contrabanda la granițele românești.

Buda a arătat că veniturile din contrabanda cu țigări ucrainene sunt foarte mari, iar contrabandiștii sunt dornici să încerce căi tot mai ingenioase pentru a aduce țigări în România.

Unii contrabandiști aduc țigările prin Vama Halmeu, ascunse în caroserii de mașină.

Alții s-au folosit de legea dublei cetățenii, adoptată de Ungaria. Atunci când au fost prinși prima dată cu țigări de contrabandă, contrabandiștii din Ucraina și Satu Mare au prezentat acte de identitate eliberate de Ungaria. Când au fost prinși din nou, contrabandiștii au prezentat acte de identitate eliberate de România sau Ucraina.

Alte persoane care fac contrabandă introduc țigările în România prin frontiera verde, utilizând vehicule puternice de teren, căruțe, cai și chiar biciclete.

Recent, contrabandiștii au început să folosească „mașinile zburătoare luminoase” pentru a aduce țigări în România.

În răspunsul primit în scris de europarlamentarul român, Comisia Europeană a răspuns că statele membre au luat deja mai multe măsuri pentru a reduce comerțul ilegal de țigări, în special la frontierele de est ale UE. 

„În 2011, Comisia a prezentat un document de lucru pentru a aborda problemele identificate în acest domeniu special. Comisia a adoptat în 2013 o strategie cuprinzătoare privind accelerarea luptei împotriva contrabandei cu țigări și a altor forme de comerț ilicit cu produse din tutun”, se arată în răspunsul de la Comisia Europeană.

” În ceea ce privește comerțul ilicit cu tutun la frontiera externă românească, Oficiul European de Luptă Antifraudă al Comisiei (OLAF) cooperează cu SEAE (Serviciul European de Acțiune Externă) și EUBAM (Misiunea UE de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina). În acest sens, recomandări specifice, precum măsurile anticorupție, aplicarea controalelor la frontieră și îmbunătățirea cooperării transfrontaliere sunt în mod constant revizuite”, se mai arată în răspunsul primit de Daniel Buda.

„La nivel operațional, o operațiune vamală comună (JCO ROMOLUK) implicând organele vamale, poliția de frontieră din România, Republica Moldova și Ucraina a fost realizată în primăvara anului 2013.  Operațiunea a fost coordonată cu scopul de a lupta împotriva contrabandei și a fraudei în anumite zone de risc și / sau pe rute comerciale identificate. OLAF a oferit suportul necesar pentru autoritățile române, Ucraina și Republica Moldova pentru a efectua acțiuni coordonate. JCO ROMOLUK a contribuit la îmbunătățirea indicatorilor de risc și a condus la recomandări pentru îmbunătățirea eficacității controalelor vamale „, mai arată oficialii europeni.

Gândul a surprins recent, în cadrul campaniei ROMÂNIA CLANDESTINĂ, o parte a lumii subterane a contrabandei cu țigări, în care se câștigă anual 500 de milioane de euro prin fentarea autorităților statului.