Ce pierderi înregistrează rafinăriile din România

Publicat: 27 09. 2012, 22:17
Actualizat: 29 03. 2019, 11:27

Dintre cele 115 de rafinării din Europa, 25 își vor opri producția sau vor fi vândute, în condițiile în care anul trecut cinci rafinării au fost închise și alte 12 scoase la vânzare, au precizat reprezentanții grupului kazah KazMunaiGaz, acționar majoritar al companiei petroliere Rompetrol, al doilea cel mai mare jucător de pe piața românească.

„Există o serie de tendințe în industria de prelucrare a petrolului la nivel european. Acum se află în condiția unui surplus de capacități de producție. Rafinăriile mici și cele mai puțin eficiente sunt obligate să își întrerupă sau să își înceteze activitatea. Asta pentru că marjele au scăzut foarte mult. Dacă în 2008 marja era de 5,85 dolari pe baril, în prezent este de 0,56 dolari pe baril. Încă există un surplus și multe rafinării riscă să fie închise”, a precizat Arman Kairdenov, vicepreședinte Rompetrol.

Industria de prelucrare din România se înscrie la rândul său în tendința europeană. În prezent, în România mai funcționează doar patru rafinării, două dintre acestea fiind operate de Rompetrol prin compania Rompetrol Rafinare. În 2011, compania a avut pierderi de circa 173,9 milioane de euro, în creștere cu 9% față de anul precedent.

„Petromidia ca și multe alte rafinării din lume are pierderi”, a declarat Azamat Zhangulov, vicepreședinte al grupului kazah. Zhangulov susține că de vină pentru aceste pierderi pe care le înregistrează sectorul de rafinare sunt marjele foarte mici de profit, respectiv raportul dintre costul materiei prime și cele de prelucrare și prețul produselor vândute mai departe.

Compania kazahă a inaugurat joi noile instalații construite la Petromedia, cea mai mare rafinărie din România. Investiția a fost de 380 de milioane de dolari și a vizat mărirea capacității de procesare de la 3,5 la 5 milioane de tone pe an precum și modernizarea unor instalații. Producția anuală de motorină a fost astfel majorată de 1,5 la 2,5 milioane de tone pe an, iar cea de motorină de la 1,3 la 1,4 milioane de tone pe an. Combustibilii și produsele petrochimice prelucrate la rafinărie Petromidia sunt destina atât pieței din România cât și celor din regiunea Mării Negre.

„Nu avem planuri de achiziționare de alte rafinării. KazMunaiGaz are trei rafinării în Kazahstan și o rafinări foarte modernă în România. Pentru noi este suficient”, a precizat Timur Azinov, vicepreședinte în cadrul companiei.