Ce plan de urgență are Italia pentru redresarea sistemul bancar

Redactor:
Mihai Draghici
Ce plan de urgență are Italia pentru redresarea sistemul bancar
Guvernul în funcție al Italiei a pregătit un plan de urgență pentru relansarea sistemului bancar, afirmă surse guvernamentale citate de cotidianul La Repubblica, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a respins solicitarea Băncii Monte dei Paschi di Siena (MPS) de a prelungire a eforturilor de redresare.

Conform unui oficial de la Palatul Chigi, Guvernul a elaborat deja „un proiect de lege pentru asistență financiară de stat în sectorul bancar”.

„Proiectul va fi aprobat când va fi necesar”, a declarat vineri seară un oficial guvernamental italian.

Sâmbătă nu este programată nicio ședință de guvern în Italia, astfel că decretul probabil va fi aprobat luni.

Proiectul de lege a fost elaborat în contextul în care Banca Centrală Europeană (BCE) a respins solicitarea băncii falimentare Monte dei Paschi di Siena (MPS) de prelungire a activităților pentru capitalizarea privată. Decizia BCE deschide calea implementării unui plan de asistență financiară de stat pentru relansarea sistemului bancar italian.

Eșecul Guvernului Matteo Renzi în referendumul constituțional riscă să amplifice criza bancară din Italia, cu efecte în zona euro, a comentat recent cotidianul Financial Times, avertizând că acesta ar putea fi cel mai important test pentru noile reglementări europene de gestionare a băncilor falimentare.

Bancherii par să nu mai aibă la dispoziție soluții din sectorul privat pentru salvarea Băncii Monte dei Paschi, pledând acum pentru un plan de salvare cu fonduri de stat. Chiar dacă piețele financiare au reacționat relativ calm la rezultatul referendumului italian, experții cred că este „mai dificil” să fie obținută o investiție de un miliard de euro din Qatar de care depinde planul în valoare de cinci miliarde de euro pentru capitalizarea Băncii Monte dei Paschi, cea mai veche din lume. Oficialii din domeniul bancar se tem că un eșec în relansarea acestei bănci, care se află, potrivit evaluărilor UE, în poziția cea mai riscantă la nivel european, ar putea afecta încrederea investitorilor în întregul sector bancar din Italia, care se confruntă cu perspectiva unor pierderi de 360 de miliarde de euro din cauza creditelor neperformante.

JPMorgan Chase și Mediobanca, principalii consultanți ai Băncii Monte dei Paschi, au colaborat cu ministrul italian al Finanțelor, Pier Carlo Padoan, pentru a obține investiții din partea Qatarului. Însă planul este afectat de criza politică și economică declanșată de schimbarea Guvernului Matteo Renzi. „Italia este primul și posibil cel mai important test al noului regim european de gestionare a băncilor falimentare”, notează Financial Times, amintind că, începând de la criza din 2008, Italia a tras de timp în căutarea soluțiilor, așteptând investiții din domeniul privat de teamă că o intervenție a UE pentru relansarea sectorului bancar ar speria investitorii, clienții băncilor și alegătorii.

În acest context, în urmă cu câteva luni, Matteo Renzi a refuzat un plan al UE care prevedea măsuri stricte în schimbul injectării de fonduri de stat, convertirea unei părți a obligațiunilor și oferirea de compensații investitorilor mici. Planul Bruxellesului este încă disponibil dacă Guvernul de la Roma se va răzgândi. „Orice soluție va fi găsită pentru Banca Monte dei Paschi, cred că există un risc major de contagiere a altor bănci italiene”, atrage atenția Megan Greene, economist-șef la Manulife Asset Management.

Principalul mod de evitare a aplicării în totalitate a reglementărilor UE ar consta într-un tip de „recapitalizare precauționară”. Planul ar putea fi extins la alte bănci italiene, așa cum s-a întâmplat în Spania. „Teoretic, acest plan ar putea include chiar o anumită susținere financiară din partea Mecanismului European de Stabilitate (MES), instrumentul de asistență al zonei euro. Dar și acest plan presupune anumite condiții pe care politicienii din Italia probabil le-ar considera inacceptabile”, subliniază Financial Times. „Însă, în cazul unei crize bancare de amploare, va fi foarte dificil să fie evitate reglementările UE”, atrăgea atenția FT.

Un nou TUN financiar dat de Gigi Becali în plină criză de coronavirus. Patronul de...
Doliu uriaş în showbiz! A murit, iar el e devastat: 'Din păcate, a decedat! A...
FOTO. Gabriela, postări incendiare pe tik-tok! Iubita protejatului lui Gigi Becali face furori pe net
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
Dacia Logan dispare, va fi istorie! Veste tristă pentru milioane de români. Cum se va...
Începe „Rabla pentru electrocasnice”. Iata valoarea voucherului pentru fiecare dintre echipamente finanţate
Guvernul danez, somat să exhumeze milioanele de nurci din gropile comune. Cazul provoacă noi tensiuni...
Doliu uriaş în showbiz! A murit, iar el e devastat: 'Din păcate, a decedat! A...
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
ȘOCANT! Mihai Malaimare, la un pas de a-și pierde viața! Cum era să moară îndrăgitul...
BOMBĂ! 'Am MILIOANE de euro în casă'. Politicianul fără card bancar, de ce a făcut...
Nu China, ci altă țară este sursa coronavirusului care a bulversat planeta. Noile dovezi
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Viaţa tumultoasă a unuia dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A crescut în orfelinat,...
Trucuri care te pot ajuta să pari că ai încredere și ești foarte sigur pe...
Inchide