Ce plan de urgență are Italia pentru redresarea sistemul bancar

Ce plan de urgență are Italia pentru redresarea sistemul bancar
Publicat: 09/12/2016, 20:54
Actualizat: 27/03/2019, 10:40

Conform unui oficial de la Palatul Chigi, Guvernul a elaborat deja „un proiect de lege pentru asistență financiară de stat în sectorul bancar”.

„Proiectul va fi aprobat când va fi necesar”, a declarat vineri seară un oficial guvernamental italian.

Sâmbătă nu este programată nicio ședință de guvern în Italia, astfel că decretul probabil va fi aprobat luni.

Proiectul de lege a fost elaborat în contextul în care Banca Centrală Europeană (BCE) a respins solicitarea băncii falimentare Monte dei Paschi di Siena (MPS) de prelungire a activităților pentru capitalizarea privată. Decizia BCE deschide calea implementării unui plan de asistență financiară de stat pentru relansarea sistemului bancar italian.

Eșecul Guvernului Matteo Renzi în referendumul constituțional riscă să amplifice criza bancară din Italia, cu efecte în zona euro, a comentat recent cotidianul Financial Times, avertizând că acesta ar putea fi cel mai important test pentru noile reglementări europene de gestionare a băncilor falimentare.

Bancherii par să nu mai aibă la dispoziție soluții din sectorul privat pentru salvarea Băncii Monte dei Paschi, pledând acum pentru un plan de salvare cu fonduri de stat. Chiar dacă piețele financiare au reacționat relativ calm la rezultatul referendumului italian, experții cred că este „mai dificil” să fie obținută o investiție de un miliard de euro din Qatar de care depinde planul în valoare de cinci miliarde de euro pentru capitalizarea Băncii Monte dei Paschi, cea mai veche din lume. Oficialii din domeniul bancar se tem că un eșec în relansarea acestei bănci, care se află, potrivit evaluărilor UE, în poziția cea mai riscantă la nivel european, ar putea afecta încrederea investitorilor în întregul sector bancar din Italia, care se confruntă cu perspectiva unor pierderi de 360 de miliarde de euro din cauza creditelor neperformante.

JPMorgan Chase și Mediobanca, principalii consultanți ai Băncii Monte dei Paschi, au colaborat cu ministrul italian al Finanțelor, Pier Carlo Padoan, pentru a obține investiții din partea Qatarului. Însă planul este afectat de criza politică și economică declanșată de schimbarea Guvernului Matteo Renzi. „Italia este primul și posibil cel mai important test al noului regim european de gestionare a băncilor falimentare”, notează Financial Times, amintind că, începând de la criza din 2008, Italia a tras de timp în căutarea soluțiilor, așteptând investiții din domeniul privat de teamă că o intervenție a UE pentru relansarea sectorului bancar ar speria investitorii, clienții băncilor și alegătorii.

În acest context, în urmă cu câteva luni, Matteo Renzi a refuzat un plan al UE care prevedea măsuri stricte în schimbul injectării de fonduri de stat, convertirea unei părți a obligațiunilor și oferirea de compensații investitorilor mici. Planul Bruxellesului este încă disponibil dacă Guvernul de la Roma se va răzgândi. „Orice soluție va fi găsită pentru Banca Monte dei Paschi, cred că există un risc major de contagiere a altor bănci italiene”, atrage atenția Megan Greene, economist-șef la Manulife Asset Management.

Principalul mod de evitare a aplicării în totalitate a reglementărilor UE ar consta într-un tip de „recapitalizare precauționară”. Planul ar putea fi extins la alte bănci italiene, așa cum s-a întâmplat în Spania. „Teoretic, acest plan ar putea include chiar o anumită susținere financiară din partea Mecanismului European de Stabilitate (MES), instrumentul de asistență al zonei euro. Dar și acest plan presupune anumite condiții pe care politicienii din Italia probabil le-ar considera inacceptabile”, subliniază Financial Times. „Însă, în cazul unei crize bancare de amploare, va fi foarte dificil să fie evitate reglementările UE”, atrăgea atenția FT.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului