Ce priorități ar trebui să aibă noul Guvern. Mesajul oamenilor de afaceri pentru Grindeanu

Publicat: 30 12. 2016, 12:12
Actualizat: 08 02. 2017, 19:34

Cristian Pârvan, secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), susține că este necesară aprobarea, de către noul Guvern, a Codului administrativ, „Biblia administrației locale”.

„Din programul extrem de ofertant, noi susținem angajamentul ca în șase luni să fie aprobat Codul administrativ pentru a permite administrației locale care dorește să facă ceva pentru comunitate să se miște repede, să aducă proiecte, să le pună în funcțiune, să ceară bani, să ia credite și să miște viața economică a comunităților fiindcă toți se uită doar la București. Avem nevoie ca administrația locală să fie responsabilizată, dar să i se dea și drumul din laț. Dacă stai tot timpul cu lațul în jurul gâtului ei, administrația locală nu mișcă. Vine și cere de la centru tot felul de aprobări”, a declarat, pentru Mediafax, Cristian Pârvan.

Potrivit reprezentantului AOAR, a doua prioritate este legată de Fondul de dezvoltare, unde ar trebui de pe acum discutat cât este fondul și cine îl administrează.

„Trebuie selectat cine îl va conduce. Noi am propus să fie administrat în regim public-privat. Trebuie să se înceapă finanțarea unor proiecte, unor societăți, în conformitate cu toate ideile prezentate în program, inclusiv cu propunerile venite din partea mediului de afaceri”, a explicat Pârvan.

În viziunea sa, cea de-a treia prioritate a Guvernului Grindeanu ar trebui să fie clarificarea noului pachet legislativ privind achizițiile publice în condițiile în care legile și normele sunt neclare.

” A treia prioritate este lămurirea rapidă, prin șeful Agenției Naționale pentru Achiziții Publice, a aplicării concrete a noii legislații în domeniu. Fiindcă atât legile, cât și normele au lăsat din nou în ceață procesul în care trebuie să se desfășoare aceste proceduri. Cine citește și legile și normele, va observa că totul este neclar, nu este nimic ușor și sigur de îndeplinit, ceea ce afectează procesul achizițiilor publice în general, și al fondurilor europene în mod particular. Ar trebui ca aceste legi să devină un cadru normativ clar, coerent, pe care administrația publică, firmele să îl poată utiliza”, a detaliat Pârvan.

Totodată, Cristian Pârvan a ținut să transmită noilor guvernanți că mediul de afaceri din România trebuie stimulat și și-a exprimat speranța că „deși domnul Grindeanu nu a avut prea multe contacte cu mediul de afaceri, acest lucru să nu fie un handicap” și să poată, alături de miniștrii pe care îi va avea, „să înțeleagă că forța oricărui Guvern stă în mediul de afaceri”.

„Dacă sprijină mediul de afaceri și acesta crește și se dezvoltă, categoric și guvernarea va fi bună. Dacă mediul de afaceri va fi în continuare doar un furnizor de taxe și impozite, evident că mediul de afaceri va căuta soluții, dar nu înseamnă că vor fi cele mai bune pentru guvernare”, a încheiat Pârvan.