Ce spun producătorii de țigări din România despre scumpirea de la 1 iunie

Publicat: 08 05. 2017, 20:27

Scopul acestei decizii a executivului este majorarea încasărilor bugetare.

„Nu putem confirma această informație fiindcă, deși taxele reprezintă componenta principală a prețului țigaretelor, companiile producătoare trebuie să țină cont și de alte costuri în stabilirea propriilor politici de preț”, au răspuns, pentru MEDIAFAX, reprezentanții British American Tobacco.

Într-un comunicat de presă este transmis mesajul Gemmei Webb, CEO al British American Tobacco: „Considerăm că introducerea unui calendar de acciză pentru următorii cinci ani este o măsură care oferă sustenabilitate atât veniturilor bugetare din taxarea tutunului cât și industriei producătoare, a doua cea mai importantă pentru bugetul statului. Tocmai de aceea, apreciem faptul că decizia Guvernului a implicat și consultări cu industria. British American Tobacco a susținut că un calendar clar de acciză va asigura creșterea și sustenabilitatea veniturilor bugetare din taxarea comerțului legal fără a prejudicia eforturile în desfășurare pentru diminuarea traficului ilicit.

Inițiativa Guvernului permite proiectarea încasărilor la bugetul de stat pentru o perioadă de timp rezonabilă, oferind în același timp producătorilor stabilitatea necesară desfășurării activității și continuării investițiilor în România.

Menționăm că, deși taxele reprezintă componenta principală a prețului țigaretelor, companiile producătoare trebuie să țină cont și de alte costuri în stabilirea propriilor politici de preț. British American Tobacco a făcut și continuă să facă eforturi logistice și financiare importante pentru a se conforma Legii de transpunere a Directivei Europene a Tutunului într-un timp considerabil mai mic față de cel prevăzut de Directivă. Reamintim faptul că transpunerea întârziată a Directivei a lăsat producătorilor doar 30 de zile pentru adaptarea producției și a redus la jumătate timpul acordat pentru curățarea pieței de produsele conforme vechii legislații. Consecințele transpunerii tardive și, până în momentul de față, incomplete a Directivei Europene a Tutunului se vor face simțite și în anul 2017″.