Ce spune comisarul european Dacian Cioloș despre intenția ungurilor de a cumpăra masiv terenuri în Ardeal

Publicat: 15 01. 2014, 20:23
Actualizat: 20 03. 2019, 21:04

Probabilitatea ca ungurii să pună în aplicare un program prin care să cumpere cea mai mare parte a terenurilor agricole din Ardeal, după cum anunța recent un oficial al ambasadei statului vecin la București, este extrem de redusă, este de părere comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală Dacian Cioloș.

„Este puțin probabil ca Ungaria să materializeze în plan legislativ și cu atât de mult în practică intenția declarată de un funcționar de rang inferior de la Ambasada ungară de la București. Înțeleg că Ministerul de Externe de la Budapesta a confirmat că a fost vorba doar de o discuție și nu de o intenție propriu-zică a statului ungar”, a declarat Dacian Cioloș.

Oficialul Comisiei Europene a mai explicat, totodată, că ideea în sine de a dezvolta pe teritoriul unui alt stat membru al Uniunii Europene o politică funciară care este bazată pe discriminare etnică este „profund neeuropeană”.

 „Obsesia pentru inginerie etnică și teritorială prin intervenția statului, în contrast cu libertatea individuală de a alege într-un context de șanse egale, aparține unui trecut pe care nimeni nu-l dorește repetat. Dincolo de aceasta, în funcție de detaliile eventuale ale programului, în cazul puțin probabil că se va ajunge acolo, atât legislația europeană cât și cea națională pot fi utilizate pentru a bloca orice formă de abuz sau discriminare”, a explicat comisarul european pentru agricultură.”Crearea de avantaje economice cu resurse publice pe criterii etnice este strict interzisă de legislația europeană, iar Comisia Europeană, prin departamentele specializate, urmărește aceste aspecte cu rigurozitate”, a mai adăugat el.

Combaterea discriminării pe motive de origine etnică este, totodată, menționată în articolul 10 al Tratatului de Funcționare al Uniunii europene, dar și în Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, care a intrat în vigoare în baza Tratatului de la Lisabona.

Zvonurile potrivit cărora statul vecin ar pregăti, în așteptarea normelor de aplicare ale noii legi funciare din România, un program prin care să cumpere masiv terenuri agricole în zona Ardealului au pornit de la Szabo Jozsef, atașat pe probleme de agricultură al Ambasadei Ungariei la București.

Potrivit spuselor sale, cine ar fi dorit să vândă un teren ar fi putut să încheie un contract cu statul ungar prin intermediul căruia ar fi urmat să primească o rentă viageră.

Fii la curent cu știrile economice ale momentului. Abonează-te la pagina de Facebook Gândul Financiar