Cea mai mare organizație europeană care apără pensiile private, ultimatum pentru Guvernul României

Publicat: 23 05. 2018, 19:52

„Comisia Europeană a analizat situația sistemului de pensii din România, în Raportul său de țară, criticând reducerea contribuțiilor direcționate spre cel de-al doilea Pilon”. Această reducere „a fost declanșată de preocupările fiscale pe termen scurt, mai degrabă decât performanța lor financiară”, iar reforma pensiilor din al doilea Pilon ar putea slăbis sustenabilitatea pensiilor și performanța pieței locale de capital”, se arată în comunicatul PensionsEurope.

„De mare importanță este și continuarea participării obligatorii la cel de-al doilea pilon. Oamenii trebuie să participe și să-și salveze pensia proprie”, se mai arată în comunicat.

PensionsEurope subliniază, totodată, că „în urmă cu 10 ani România a luat decizia corectă de înființare a sistemului de pensii cu mai mulți piloni. Este important ca Guvernul actual să respecte și să implementeze acest lucru”.

Potrivit PensionsEurope, fondurile de pensii joacă un rol important în creșterea economică și pe piețele financiare, precum și în privința pensiilor private, astfel că ar trebui încurajate să compenseze beneficiile potențiale mai mici ale pensiilor de stat.

„Îndemnăm Guvernul român să protejeze rolul pensiilor private și să nu mai continue măsuri menite să diminueze rolul pensiilor private finanțate”, atenționează organizația pan-europeană.

Matti Leppälä, secretar general al PensionsEurope, a declarat: „Asociația Română de Fonduri de Pensii din România – APAPR, împreună cu alte 14 mari asociații de business din România, a semnat o declarație comună pentru a invita Guvernul român să protejeze arhitectura sistemului privat de pensii. PensionsEurope acceptă această declarație. Ar trebui să se realizeze reforme de pensii care să se bazeze pe o analiză aprofundată și pe obiective pe termen lung privind adecvarea și durabilitatea. Predictibilitatea și stabilitatea legislativă sunt esențiale pentru succesul oricărui sistem de economii pe termen lung menit să asigure pensionarea decentă a peste 7 milioane de români care contribuie la aceste fonduri și îi îndemnăm pe reprezentanții Guvernului să nu introducă măsuri care ar putea deteriora rolul pensiilor private”.

Potrivit aceluiași comunicat, Janwillem Bouma, președintele PensionsEurope, a declarat: „Un sistem de pensii care include și părți finanțate este mai în măsură să își atingă obiectivele diferite și este mai rezistent la riscurile multiple față de securitatea financiară pentru limită de vârstă. Decizia luată acum 10 ani în România, prin care s-a creat un sistem de pensii cu trei piloni, s-a dovedit a fi o poveste de succes, după cu rezultate financiare foarte bune obținute de fondurile de pensii din România și de evoluția semnificativă din piețele financiare locale. Guvernul român ar trebui să ia în considerare majorarea ratei contribuției la pensiile private, în loc să o diminueze”.

PensiEurope reprezintă asociațiile naționale ale fondurilor de pensii și instituțiilor, având 23 de asociații membre în 18 state UE și 3 alte țări europene.