Cei mai mulți români cred că economia merge mai rău în acest an. Așteptări ridicate în 2013 – STUDIU

Publicat: 16 10. 2012, 12:14
Actualizat: 03 02. 2019, 03:41

Aproape trei sferturi din populație consideră că economia merge mai rău decât acum un an, disponibilitatea de cumpărare este scăzută, dar așteptările legate de îmbunătățirea situației în 2013 sunt ridicate, românii fiind printre cei mai optimiști europeni, alături de nemți și britanici,potrivit GfK, informează Mediafax.

„Anul acesta se anticipează că Produsul Intern Brut (PIB) al României va crește cu 0,5 procente. Șomajul este scăzut, sub cinci procente. Economia și moneda trebuie să se stabilizeze treptat. România este a doua cea mai săracă țară din UE. În perioada verii, președintele și primul ministru s-au luptat pentru putere. Această luptă a culminat cu un referendum organizat pentru demiterea președintelui, invalidat din cauza numărului mic de votanți. Aceste evenimente au afectat în mod clar starea de spirit a populației. Gradul mic de încredere în elita politică deja existent a scăzut din nou. Încrederea că politicienii vor stabiliza economia României și o vor dirija spre creștere pe termen lung a scăzut. În general, 73% din populație consideră că situația economică este mai rea decât acum un an”, se arată într-un comunicat GfK România, care prezintă rezultatele unui raport GfK Consumer Climate pentru Europa si Statele Unite.

Situația economică generală din majoritatea țărilor europene nu s-a deteriorat cu adevărat în lunile de vară, dar nici nu a înregistrat vreo îmbunătățire propriu-zisă, iar consumatorii se așteaptă în continuare ca puterea economică să scadă și mai mult, notează analiștii.

Șomajul a crescut în aproape toate țările, iar guvernele continuă să încerce să își aducă deficitele de stat sub control prin măsuri stricte de austeritate, inclusiv prin mărirea impozitelor. În statele aflate în centrul crizei, aceasta determină, într-o măsură tot mai mare, populația să organizeze proteste. Mulți consumatori nu pot face față altor reduceri, și nu sunt de acord să împartă povara măsurilor luate de guvernele lor fără certitudinea că acestea le vor ameliora situația, potrivit sursei citate.

În contextul perspectivelor economice tot mai sumbre, așteptările consumatorilor europeni privind veniturile au scăzut în mod considerabil în aproape toate țările, iar măsurile de austeritate și măririle de impozite impuse de guverne sunt subiecte la ordinea zilei în întreaga Europă.

Cele mai mici speranțe în ceea ce privește creșterea veniturilor au fost exprimate de consumatorii din Italia, Spania și Grecia, la polul opus situându-se cei din Germania, Austria și România, se arată în comunicat.

Pe de altă parte, ca urmare a scăderii așteptărilor privind starea economiei și veniturile, în multe țări dorința de cumpărare a scăzut în mod perceptibil, singurele excepții fiind Germania, Bulgaria și Polonia. Cei mai dornici să consume rămân în continuare germanii, austriecii și bulgarii.

Pe de altă parte, în SUA, contrar a ceea ce s-ar putea anticipa în lumina datelor economice modeste, consumatorii americani devin tot din ce în ce mai siguri pe sine.

Studiul GfK Climatul de consum MAXX are la bază interviuri cu consumatori efectuate lunar, la însărcinarea Comisiei Europene, în toate țările UE. Analiza asigură o privire de ansamblu asupra evoluției așteptărilor privind starea economică și veniturile, precum și a dorinței de cumpărare a consumatorilor din Austria, Bulgaria, Franța, Germania, Grecia, Italia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit, Republica Cehă, România și Spania. Cele 12 țări însumează circa 80 de procente din populația totală a tuturor celor 27 de țări ale UE.

Începând din martie 2011, compania de cercetare a pieței realizează studiul și în SUA.