Cel mai mare producător european de gaze naturale rămâne fără combustibil. Și-a consumat 80% din rezerve

Publicat: 17 09. 2016, 16:17
Actualizat: 31 10. 2016, 17:41
Producția de gaze naturale a scăzut cu 38% în ultimii doi ani și analiștii estimează că va scădea în continuare în condițiile în care guvernul limitează extracțiile din cauza cutremurelor din Groningen, provincia care adăpostește cel mai mare depozit de gaze naturale din Europa, scrie Bloomberg.  
 
Națiunea de aproximativ 17 miloane de locuitori se luptă să țină sub control cutremurele, aflate în legătură directă cu producția de gaze de către o asociere din Exxon Mobil și Royal Dutch Shell, care a afectat mii de locuințe.  
 
Bugetul guvernamental a fost lovit de plafonările puse pe extracție și de scăderea prețurilor, având în vedere că gazul natural reprezintă aproape 3% din PIB pentru Olanda, față de 9% în urmă cu doi ani, scrie ZF.
 
„Plafonarea producției din regiunea Groningen a avut  cu siugranță un impact asupra producției de gaz în ultimii ani. Dacă luăm în considerare faptul că depozitul din Groningen reprezintă aproape trei pătrimi din rezerva de gaze naturale rămasă în patrimoniul statului olandez, cel mai probabil producția de gaze din Olanda va scădea în continuare”, potrivit unui anunț al oficiului de statistică.
 
Olanda a produs 3,85 trilioane de metri cubi de gaz de la descoperirea depozitului din Groningen în 1959, peste producția totală globală  de anul trecut. Momentan rezerva din Groningen mai are 940 de miliarde de metri cubi.
 
Producția de gaze naturale a Olandei a scăzut la 52 de miliarde de metri cubi anul trecut, cel mai scăzut nivel din 1970. În 2013, producția era de 84 de miliarde de metri cubi.
 
Guvernul olandez a plafonat producția în Gronignen la 27 de miliarde de metir cubi începând cu 1 octombrie 2015. Parlamentul a anunțat joi că a aprobat un plan guvernamental să micșoreze plafonul la 24 de miliarde de metri cubi pe an pentru următorii cinci ani.
 
Veniturile statului olandez din gaze naturale au scăzut la 5,3 miliarde de euro în 2015, față de 15,4 miliarde de euro în 2013, potrivit oficiului de statistică.