Cele mai bogate colegii uninominale care atrag de la companii spre bugetele locale sute de milioane de euro

Publicat: 06 12. 2012, 12:21
Actualizat: 23 03. 2019, 01:15

Câteva mii de candidați se bat în aceste alegeri pentru a câștiga unul dintre cele 452 de colegii de senatori și deputați (șase sunt în diaspora) puse la bătaie în alegerile legislative de duminică, scrie Ziarul Financiar.

Pe cine se străduiesc ei să reprezinte? Și cum? Este o diferență între a reprezenta un colegiu „bogat” și a reprezenta unul „sărac”?

Deși nu există o relație de cauza­li­tate evidentă, un parlamentar ales într-o zonă bogată în care sunt concentrate mari companii ar putea susține, teoretic, în plan legislativ, mai degrabă interesul acestora decât un program de refacere a solului susținut de colegul lui dintr-o zonă agricolă. Așa se întâmplă?

De ce interesele sunt diferite și soluțiile diferite? Pentru că în 2010, de pildă, veniturile bugetului local al oră­șelului Țăndărei – 15.000 de locuitori – au scăzut simțitor, pe fondul crizei, după ce administrația centrală a dispus reduceri de personal, blocări de posturi, reor­ganizări de spitale. Câteva zeci de oameni au fost dați afară din slujbe la Țăndărei și asta explică reducerea bugetului, după cum se plângea la acea vreme primarul localității Constantin Sava. De ce? Pentru că cea mai mare parte din impozitul pe venit plătit de angajații companiilor se întoarce la bugetul local din localitatea unde a fost colectat (82% din impozitul pe venit ajunge, într-un fel sau altul, la bugetele locale, alături de o cotă defalcată din TVA încasată de stat și de taxele locale). (Adelina Mihai, Iulian Anghel)

CITEȘTE ARTICOLUL INTEGRAL ÎN ZIARUL FINANCIAR