Cele mai îndatorate județe. Unde sunt românii cu cel mai mic raport credite/depozite

Publicat: 04 11. 2014, 19:45

La polul opus se află județele Harghita, Sibiu și Covasna, care au raportul cel mai mic dintre credite și depozite, potrivit calculelor efectuate de Ziarul Financiar pe baza datelor BNR.

” Nivelul de dezvoltare eco­nomică este hotă­râtor pentru com­porta­mentul debito­rilor. În anumite ju­dețe dezvoltate economic, companiile mari pot denatura cifrele întrucât există o activitate de creditare mai mare. Discrepanțele apar și la nivel de comportament, educație și cultură. Sunt județe în care principalii angajatori sunt instituțiile publice”, a explicat Ionuț Dumitru, economistul-șef al Raiffeisen, diferențele mari consemnate de la un județ la altul.

Aproape de echilibrul dintre resur­sele atrase de bănci și finanțările acordate de acestea sunt județele Vran­cea (95%), Bacău (97%), Caraș-Se­verin (104%), Cluj și Constanța (cu 105% fiecare). Media pieței este de 98%, după ce în luna iulie depozitele au depășit creditele pentru prima dată în ultimii șapte ani.

Bancherii aveau în septembrie credite acordate de 213 miliarde de lei și depozite atrase de 216 miliarde de lei.

Cel mai mare volum de credite, dar și de depozite se înregistrează în Bu­cu­rești, fiind de echivalentul a 82 miliarde de lei, respectiv 98 miliarde de lei. Următorul clasat este județul Cluj, cu 10 miliarde de lei credite și 9,8 mi­liarde de lei depozite la sfârșitul lunii septembrie.

Citește aici integral articolul din Ziarul Financiar