Chimcomplex vrea o majorare de capital de 157 mil.lei și să cumpere activele viabile ale Oltchim

Publicat: 09 12. 2013, 20:23

Omul de afaceri Ștefan Vuza vrea să deruleze o majorare de capital de 157 milioane lei (35,2 milioane euro) la Chimcomplex Borzești (CHOB) și să preia prin această companie activele viabile ale Oltchim (OLT).

Suplimentarea capitalului social va fi discutată într-o AGA programată pentru 6 ianuarie, potrivit unui comvocator AGA transmis, luni, de companie pieței Rasdaq a Bursei de Valori București (BVB).

Vuza deține indirect 83,8% din acțiunile Chimcomplex, prin firma A2 Impex.

Pentru majorarea capitalului, Chimcomplex va emite 125 milioane de acțiuni cu o valoare nominală de 1,26 lei, care vor fi scoase la vânzare acționarilor în termen de 30 de zile.

Dacă vor rămâne acțiuni după această perioadă, titlurile respective vor pueta fi cumpărate de investitori în cadrul unei oferte publice adresată unui număr de mai puțin de 100 de persoane. Prețul la care va fi derulată oferta va fi stabilit în baza unui raport de evaluare și va include și o primă de emisiune. Operațiunea va fi intermediată de firma de brokeraj Estinvest.

Pe ordinea de zi a AGA figurează și aprobarea pentru participarea Chimcomplex la „procesul de achiziționare a activelor viabile ale Oltchim, conform metodei și procedurilor stabilite de către administratorul judiciar”, potrivit convocatorului AGA.

Statul deține, care deține prin Ministerul Economiei 54,7% din acțiunile Oltchim, a eșuat anul trecut în încercarea de a privatiza combinatul chimic. Vuza s-a aflat și atunci printre cei intersați să preia Oltchim, câștigătorul licitației fiind desemnat Dan Diaconescu, care nu plătit banii pe acțiuni. Oltchim a intrat în insolvență în luna ianuarie a acestui an.

Vânzarea activelor viabile ale Oltchim este programată pentru luna februarie a anului viitor, iar ofertele angajante vor putea fi depusă până la 17 ianuarie.

Până la finalul lunii octombrie, în etapa de preselecție a investitorilor interesați de achiziția Oltchim s-au înscris consorțiul format din PCC și fondul de investiții Fortissimo Capital, un consorțiu condus de Chimcomplex Borzești și compania rusă Oil Gas Trade.

Administratorii judiciari ai Oltchim, firmele RomInsolv și BDO Business Restructuring, au semnat în urmă cu două săptămâni o scrisoare de intenție cu două companii din China, Baota Petrochemical Group și Junlun Petroleum, interesate să participe la privatizarea companiei din Râmnicu-Vâlcea.

Oltchim a înregistrat în primele nouă luni pierderi de 172,74 milioane lei, cu 44% mai reduse decât cele consemnate în aceeași perioadă din 2012, la afaceri în scădere la jumătate, la 359,48 milioane lei.