Cinci greșeli fatale pe care antreprenorii trebuie să le evite

Publicat: 24 11. 2014, 15:35

Eșecurile multor startup-uri au cauze comune, care pot fi prevenite. Tot ce trebuie să faci este să ai determinarea necesară pentru a obține calitățile unui lider adevărat și dorința de a investi timp în alegerile potrivite pentru afacerea ta.

Cei mai mulți investitori și antreprenori de succes sunt de acord că cele cinci greșeli, pe care le găsiți mai jos, sunt cele mai comune în cazul startup-urilor și că acestea se pot dovedi fatale.

1. Faci angajări nepotrivite

În firmele mici, aflate la început de drum, fiecare persoană angajată este importantă, dar poate fi și pontențial periculoasă, având în vedere că mulți dintre cei recrutați nu vor avea performanțele așteptate. Angajările nepotrivite te fac să pierzi bani, să întrerupi proiecte și pot înrăutății performanțele firmei.

Există însă trei lucruri care te pot ajuta să eviți astfel de greșeli. În primul rând, definește clar abilitățile pe care le cauți la un candidat și creează teste care să determine dacă acesta chiar are aptitudinile cu care se laudă. Al doilea sfat care îți poate veni în ajutor este să nu angajazi prima sau a doua persoană pe care o găsești și ar putea să îndeplinească cerințele tale. Caută atent înainte să iei o decizie. În al treilea rând, trebuie să faci training cu toți angajații noi, indiferent de experiența, pentru a opera cu succes în limita constângerilor și a așteptărilor firmei.

2. Faci demiteri nepotrivite

Este important să fii la fel de eficient atunci când concediezi pe cineva ca atunci când angajezi un nou salariat. Nu poți testa niciodată perfect aptitudinile cuiva și fiecare persoană se schimbă cu timpul, așa cum se întâmplă și cu job-ul ei. Cu toate acestea, multor antreprenori li se pare dureros să concedieze angajații, dar performanțele mediocre sau de-a dreptul jalnice țin firma pe loc, iar concedierea lor este în cele din urmă în interesul tuturor, scrie inc.com.

3. Nu ești un adevărat lider

Cea mai mare valoare a companiilor moderne este aceea de a crea echipe. Antreprenorii de succes trebuie să conducă, să facă training-uri și să inspire echipele pentru ca acestea să se ridice la un nivel înalt de așteptări în vederea obținerii unor soluții superioare. Calitățile de lider vin natural doar pentru puțini oameni, dar ele pot fi dezvoltate de aproape oricine. Ele includ crearea de relații și motivarea celor din jur.

4. Nu ai o tranziție eficientă de la startup la companie mare

Startup-urile încep ca mari proiecte – găsirea unor clienți inițiali dispuși să cumpere un produs prototip sau un seviciu. Ulterior, trebuie să livrezi un produs de suficiente ori pentru a te asigura că acești clienți sunt cu adevărat mulțumiți cu el și pentru ca mult mai mulți potențiali clienți să fie convinși să îl cumpere, confirmând astfel modelul de business. Trebuie să îți conduci echipa pentru a instaura un proces flexibil, eficient și robust pentru a opera sarcinile repetitive necesare pentru a-ți crește fiabil afacerea.

Mulți antreprenori cred că au abilitățile necesare pentru a implementa procese de primă clasă, deși nu le au sau desemnează aceste responsabilități altor persoane care, la rândul lor, nu dau dovadă de aceste abilități. Această naivitate doboară multe startup-uri și îi face pe mulți antreprenori să ajungă să fie puși în situația de a fi dați la o parte din companiile pe care le-au fondat.

5. Nu păstrezi controlul asupra haosului asociat cu dezvoltarea startup-ului

Chiar și după angajarea unei echipe complete, antreprenorii nu sunt, de multe ori, capabili să controleze sutele, dacă nu chiar miile, de activități care trebuie să fie sincronizate pentru a opera eficient și pentru a conduce responsabil o firmă aflată într-un proces rapid de dezvoltare. Trebuie să stabilești așteptările și responsabilitățile pe care fiecare dintre subalterni trebuie să le aibă. Odată stabilite, trebuie să confirmi faptul că la cel mai de jos nivel se lucrează la sarcinile și proiectele cerute și că orice problemă este identificată și corectată.