Cinci țări de unde ar putea începe următoarea criză economică. „Locomotiva Europei”, printre ele

Publicat: 29 10. 2019, 15:43
Actualizat: 09 01. 2020, 03:00

Economia mondială va crește cu doar 3% în acest an, potrivit FMI, din cauza războaielor comerciale și a tensiunilor geopolitice.

Chiar dacă situația economică se va înrăutăți, situația nu va fi la fel de rea ca în timpul ultimei crize majore, cea care a izbucnit în 2008, potrivit economistului Stephen Koukoulas, citat de Yahoo Finance. „Când ne uităm la lucruri precum infrastructura, cheltuielile, mineritul, volumul exporturilor – toate se descurcă bine și acesta este motivul pentru care nu vom avea o recesiune globală”, a declarat el.

Sunt, însă, țări care nu vor evita, probabil, o criză economică:

China

Războiul comercial cu SUA a afectat economia statului comunist. FMI estimează că economia Chinei va crește cu doar 5,8% în 2020, față de 6,1% în 2019 și 6,6% în 2018.

Hong Kong

Efectele protestelor masive asupra economiei au fost „cuprinzătoare”, potrivit secretarului Economiei, Paul Chan, iar teritoriul autonom se află, cel mai probabil, în recesiune tehnică (două trimestre succesive de scădere economică), după cum vor confirma, în curând, cifrele oficiale.

Marea Britanie

Tensiunile cauzate de Brexit au afectat și economia țării. Pentru prima dată din anul 2012, economia a consemnat un declin trimestrial (cel terminat în luna iunie), comparativ cu cele trei luni anterioare.

Germania

Cea mai mare economie din Europa este afectată de slăbirea industriei prelucrătoare, iar o recesiune tehnică este aproape confirmată, potrivit firmei de cercetare a pieței IHS Markit. Problemele „locomotivei Europei” vor afecta și alte state de pe bătrânul continent, inclusiv România

Italia

După ce economia a intrat în recesiune în ultimele trei luni din 2018, PIB-ul a revenit pe creștere anul acesta. Dar, din cauza productivității scăzute, a șomajului ridicat, a datoriei publice în creștere și a crizei politice, economia va intra, mai mult ca sigur, din nou în recesiune. 

Foto: 123RF