Coface estimează pentru România o creștere economică de 2,3% în 2014

Publicat: 09 04. 2014, 11:34
Actualizat: 01 02. 2019, 00:01

La începutul anului Coface estima o creștere de 2,1% a economiei locale, față de 3,5% anul trecut, pe fondul unei creșteri mai lente a exporturilor și revenirii greoaie a consumului, în condițiile în care încrederea consumatorilor este foarte scăzută.

„Calitatea și viteza creșterii economice din România depinde de infrastructură și de calitatea mediului de afaceri. Infrastructura în România este o problemă, iar în ceea ce privește guvernanța, România, la fel ca și Polonia stă mai bine decât alte țări din Europa emergentă, dar este loc de mai bine”, a declarat miercuri de Yves Zlotowski, economist șef al Coface.

În opinia sa, Coface a făcut multe ajustări în ceea ce privește evoluția indicatorilor macroeconomici din România, menționând însă că în prezent este îngrijorător nivelul de credite neperformante.

„În ciuda unei reveniri sănătoase a economiei românești avem o fragilitate în domeniul corporatist”, a adăugat Zlotowski.

Guvernul, FMI și Comisia Europeană estimau, în ianuarie, pentru acest an o creștere de 2,1-2,2% a economiei românești, în timp ce Banca Mondială prognoza un avans de 2,5%.

Spre comparație, Coface prognozează un avans al PIB de 2,9% pentru Polonia (față de 1,9% în 2013), de 1,9% pentru Cehia (de la -1,1% în 2013), de 1,6% pentru Bulgaria (0,6% în 2013). Cele mai bune performanțe sunt estimate pentru Letonia (4,2%) și Lituania (3,4%).

Media de creștere a PIB în Europa Emergentă este prognozată de Coface la 2,1%, similară cu cea din 2013.

Pe de altă parte, Coface a menținut în martie ratingul României la nivelul „B”, printre cele mai reduse din Europa Centrală și de Est, calificativul fiind similar cu cel acordat Bulgariei, Croației și Ungariei.

Dintre țările din Europa Centrală și de Est cel mai bine plasate sunt Polonia și Slovacia, cu rating A3.

Ratingurile Coface măsoară nivelul mediu al incidentelor de neplată înregistrate de companii într-o anumită țară în contextul tranzacțiilor sale comerciale pe termen scurt. Evaluările nu fac referire la datoria suverană, iar pentru a determina riscul de țară Coface combină perspectivele economice și politice ale țării respective, experiența de plată Coface și evaluarea mediului de afaceri.