Comisia Europeană accelerează planul de susținere a Ucrainei din profiturile generate de ACTIVELE ruse

Publicat: 11 03. 2024, 21:53
Actualizat: 13 03. 2024, 10:27

Comisia Europeană intenționează să ofere Ucrainei, anul acesta, două-trei miliarde de euro din profiturile generate de activele ruse blocate prin sancțiuni, accelerând, dacă statele membre vor accepta, planul de finanțare a Kievului, în contextul blocajului din SUA, afirmă surse citate de cotidianul Financial Times.

Conform unor oficiali UE, care au preferat să mențină anonimatul, Comisia Europeană elaborează un plan care va implica preluarea profiturilor generate de activele ruse, prin tranzacții efectuate de grupul central de stocare a activelor, Euroclear.

După luni de dispute procedurale, prima tranșă a fondurilor ar putea fi furnizată Ucrainei în iulie, dacă Bruxellesul va obține aprobarea statelor membre în cadrul Consiliului UE. Propunerea va fi formulată înaintea summitului Consiliului European programat săptămâna viitoare.

Grupul Euroclear a imobilizat active ruse în valoare de 190 de miliarde de euro, generând, prin tranzacții, profituri de 3,85 de miliarde de euro. Anul acesta, Ucraina ar putea primi două-trei miliarde de euro din aceste profituri, iar suma totală ar putea ajunge la 20 de miliarde de euro până în 2027, conform unor oficiali europeni.

Comisia Europeană a accelerat planurile pentru ajutarea Ucrainei în contextul blocajului din Congresul SUA privind continuarea asistenței militare destinate Kievului.

Euroclear a avertizat că planul de utilizare a activelor ruse riscă să afecteze sistemul financiar al UE

Compania financiară multinațională Euroclear, cu sediul în Belgia, a avertizat în februarie că planul Grupului națiunilor puternic industrializate (G7) de utilizare a activelor ruse blocate prin sancțiuni pentru garantarea creditelor destinate Ucrainei riscă să afecteze stabilitatea financiară a Europei.

Lieve Mostrey, directorul companiei din Bruxelles specializată în stocarea activelor financiare, a declarat că planul G7 ”s-ar apropia de confiscarea indirectă” a activelor ruse, ceea ce ar expune grupul unor litigii.

”Folosirea activelor care nu îți aparțin ca garanții se apropie de o confiscare indirectă sau de un angajament de confiscare în viitor, ceea ce ar putea avea exact aceleași efecte pe piețe ca și confiscarea directă”, a atras atenția Lieve Mostrey, subliniind că o astfel de inițiativă ar expune Euroclear unor litigii.

Administrația SUA insistă să fie confiscate activele Rusiei pentru reconstrucția Ucrainei, dar Germania, Franța, Italia și Banca Centrală Europeană s-au opus, argumentând că activele străine beneficiază de imunitate în virtutea reglementărilor internaționale și avertizând că ar putea fi subminat sistemul monetar european, care ar putea începe să fie considerat nesigur.

Rusia a avertizat că va aplica măsuri simetrice

Administrația de la Moscova a avertizat că va avea ”o reacție exemplară” la planurile Occidentului de blocare a activelor ruse. Conform unor oficiali de la Moscova, Rusia pregătește blocarea unor active occidentale în valoare de 288 de miliarde de dolari.

Foto: Profimedia

Citește și:

Biden își prezintă PRIORITĂȚILE pentru al doilea mandat, cu propuneri de majorare a taxelor corporative și de reducere a deficitului