Comisia Europeană estimează o încetinire a economiei României în 2019. Ce avans ar putea înregistra PIB-ul în acest an

Publicat: 07 05. 2019, 17:50

„Boomul economic al României s-a diminuat în 2018. Creșterea reală a Produsului Intern Brut a avut o creștere de doar 4,1%, cu aproape 3 puncte procentuale mai puțin decât în 2017. Consumul privat a rămas principalul factor determinant al creșterii economice, stimulat în continuare de creșterile salariului minim și al sectorului public, efectele pozitive ale acestora fiind însă parțial temperate de creșterea masivă a prețurilor”, explică prognoza prezentată marți de Comisia Europeană.

Deficitul bugetar este estimat să crească la 3,5% din PIB în 2019. Cheltuielile cu salariile din sectorul public vor reprezenta principalul factor determinant al creșterii cheltuielilor. Cheltuielile cu pensiile vor crește, de asemenea, având în vedere că punctul de pensie se va majora cu 15% în septembrie 2019. Se preconizează amplificări ale investițiilor publice, iar în ceea ce privește veniturile, contribuțiile sociale vor crește datorită sporirii salariilor.

Potrivit documentului,este a așteptat o diminuare a creșterii atât la nivelul importurilor, cât și al exporturilor. Cu toate acestea, impactul general negativ al acestora asupra creșterii PIB se va diminua progresiv, deoarece creșterea importurilor se va reduce mai mult decât cea a exporturilor. Se preconizează însă o continuare a creșterii soldului comercial ca procent din PIB, determinând o creștere a deficitului de cont curent de 5,2% în 2019 și 5,3% în 2020. O creștere susținută a costului unitar al forței de muncă, datorată salariilor peste nivelul productivității ar putea să reducă exporturile.

Incertitudinea și impredictibilitatea politicilor publice pot avea efecte negative asupra consumului și investițiilor, stând în calea creșterii economice. Amplificarea inflației, în primul trimestru al anului 2019, ar putea indica niveluri mai mari ale prețurilor față de cele inițiale.

Datoria publică ca procent din PIB este de așteptat să crească de la 35%, cât era la finalul anului 2018, la 38,4% în 2020.