Comisia Europeană propune un plan de șase miliarde de euro pentru stimularea reformelor și activităților economice în Balcanii de Vest

Comisia Europeană propune un plan de șase miliarde de euro pentru stimularea reformelor și activităților economice în Balcanii de Vest
Publicat: 09/11/2023, 07:30

Comisia Europeană a adoptat un plan financiar destinat stimulării creșterii economice în statele din Balcanii de Vest, fiind prevăzute șase miliarde de euro pentru accelerarea convergenței economice cu Uniunea Europeană, în cadrul eforturilor de facilitare a reformelor socio-economice și de impulsionare a normalizării relațiilor între Serbia și Kosovo, existând potențialul dublării  economiei regionale în următorii zece ani.

Planul destinat Albaniei, Bosniei-Herțegovina, Serbiei, Administrației din Kosovo, Macedoniei de Nord și Muntenegrului ”are rolul de oferire a unora dintre beneficiile apartenenței la UE în Balcanii de Vest, pentru avansarea procedurilor de aderare, pentru intensificarea creșterii economice și accelerarea convergenței socio-economice”, anunță Comisia Europeană.

”Obiectivul ar trebui să fie stimularea partenerilor să intensifice reformele și investițiile pentru a accelera semnificativ procesul de extindere a Uniunii Europene și creșterea economiilor regionale. Este propus un instrument în valoare de șase miliarde de euro pentru perioada 2024-2027, iar plățile vor începe abia după îndeplinirea reformelor agreate”, subliniază Comisia Europeană.

Planul adresat statelor din Balcanii de Vest este axat pe patru piloni – intensificarea integrării economice pe piața comunitară, integrarea economică în cadrul Pieței Comune Regionale, accelerarea reformelor fundamentale și suplimentarea asistenței financiare pentru susținerea reformelor. Programul în valoare de șase miliarde de euro conține granturi în valoare de două miliarde de euro și credite avantajoase de patru miliarde de euro. Pentru a deveni operațional, planul destinat Balcanilor de Vest trebuie aprobat formal de Parlamentul European și de Consiliul Uniunii Europene.

Ursula von der Leyen: Acest program poate dubla economia statelor din Balcanii de Vest în următorii zece ani

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a notat că noul program financiar ”aduce economiile Balcanilor de Vest mai aproape de Uniunea Europeană”.

”Potențialul acestui plan de creștere economică este extraordinar și poate dubla economia Balcanilor de Vest în următorii zece ani. Prin combinația de reforme și investiții, va permite Balcanilor de Vest să profite curând de segmentele-cheie ale pieței comunitare, inclusiv de libera circulație a bunurilor, serviciilor și angajaților, de zona unică de plăți în euro, de transporturi, energie și de piața monedei unice”, a subliniat Ursula von der Leyen.

Josep Borrell: Noul plan financiar poate stimula normalizarea relațiilor între Serbia și Kosovo

”Noul Plan de creștere economică destinat Balcanilor de Vest constituie o ofertă importantă adresată partenerilor noștri, furnizând stimulente pentru realizarea de progrese în reforme fundamentale socio-economice. Această ofertă poate accelera și progresele pe calea normalizării relațiilor dintre Kosovo și Serbia, prin intermediul dialogului facilitat de UE. Toți partenerii noștri din Balcanii de Vest au oportunitatea de intensificare a creșterii economice și, eventual, de a obține acces pe piața unică europeană chiar și înaintea extinderii. Acest lucru este și în interesul întregii Uniuni Europene”, a afirmat Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate.

Olivér Várhelyi, comisarul UE pentru Vecinătate și Extindere, a amintit că noul Plan de creștere economică destinat Balcanilor de Vest reprezintă o evoluție a Planului Economic și de Investiții, lansat în 2020, care are valoarea de 30 de miliarde de euro. ”Noul Plan de creștere economică în valoare de șase miliarde reprezintă un stimulent unic pentru accelerarea integrării socio-economice în regiune. Pe măsură ce accelerăm implementarea reformelor fundamentale, vom deschide piața unică Balcanilor de Vest. Acest lucru va atenua discrepanțele economice între Uniunea Europeană și partenerii noștri (…)”, a subliniat Olivér Várhelyi.

Foto: Profimedia

Citește și:

Draghi cere aprofundarea integrării politice la nivelul UE / ”Modelul geopolitic pe care Europa se baza după al II-lea Război Mondial s-a încheiat”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Ce salariu lunar trebuie să câștigi în România, în 2024, pentru a nu fi „fraier”....
FOTO. Schimb de partenere sexy între milionari. Unul i-a luat iubita, altul femeia care i-a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Mărturia revoltătoare a șoferului începător din Timișoara, care a condus-o pe Moni spre moarte la...
Înfiorător! Ce au găsit medicii în creierul lui Robert F. Kennedy Jr. „Mi-a mâncat o...
Crima din Crângaşi a fost filmată. Imagini cu momentul în care un bărbat este ucis...
EXCLUSIV / Ce despăgubiri ar putea să primească familiile victimelor accidentului din 2 Mai? Suma...
Mesajul sfâșietor transmis de fiica preotului Ilie Geangavelea, după ce a murit în accidentul de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Când este permisa traversarea deși nu exista trecere de pietoni?
Rusia îşi concentrează forţele pentru o nouă invazie din nord în Ucraina. Avertisment al şefului...
Descoperire ULUITOARE la piramidele din Giza! Are formă de L și mai multe...
Anunțul venit acum despre PACE. Putin este de acord
Povestea omului din spatele cortinelor iUmor. Andreas Petrescu, în afara show-ului de televiziune
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
”Eu am făcut în 15 minute cât faceți voi în trei luni, de fapt” Andreea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
Cum recunoști un psihopat după mișcările capului
×