Draghi cere aprofundarea integrării politice la nivelul UE / ”Modelul geopolitic pe care Europa se baza după al II-lea Război Mondial s-a încheiat”

Draghi cere aprofundarea integrării politice la nivelul UE / ”Modelul geopolitic pe care Europa se baza după al II-lea Război Mondial s-a încheiat”
Publicat: 08/11/2023, 17:42

Mario Draghi, fost președinte al Băncii Centrale Europene și fost premier al Italiei, a avertizat, miercuri, că Uniunea Europeană riscă să își piardă relevanța dacă nu aprofundează integrarea la nivel politic, exprimând preocupări și în legătură cu erodarea competitivității UE la nivel mondial.

”Fie Uniunea Europeană acționează prin coordonare și devine o uniune mai profundă, o uniune capabilă să exprime o politică externă comună și o politică în domeniul apărării, fie mă tem că Uniunea Europeană nu va supraviețui la alt nivel în afara celui al pieței unice”, a declarat Mario Draghi la o conferință organizată de cotidianul Financial Times.

Mario Draghi a primit din partea Comisiei Europene sarcina de a pregăti un raport asupra modului în care Uniunea Europeană poate aborda problema erodării competitivității pe plan mondial, mai ales în raport cu Statele Unite și China, care au făcut investiții masive pentru facilitarea tranziției industriale spre energii ecologice.

”Trebuie să fim preocupați de acest lucru. Economia europeană și-a pierdut competitivitatea în ultimii peste 20 de ani, nu doar în raport cu Statele Unite și Japonia, ci și în comparație cu state precum Coreea de Sud și, bineînțeles, China. Am pierdut prezența și influența în multe sectoare tehnologice”, a atras atenția Mario Draghi.

Fostul președinte al Băncii Centrale Europene a notat că s-a încheiat vechiul model, prin care Uniunea Europeană se baza pe Statele Unite în materie de apărare, pe China la nivel comercial și pe Rusia în privința aprovizionării cu energie. ”Modelul geopolitic și economic pe care Europa se baza de la sfârșitul celui de-al II-lea Război Mondial s-a încheiat”, a subliniat Mario Draghi.

De altfel, Draghi a observat că Europa are productivitate slabă, se confruntă cu prețuri mari ale energiei și cu lipsa forței de lucru calificate.

”Pentru a avea o economie capabilă să susțină o societate care îmbătrânește în ritmul pe care îl avem în Europa, trebuie să avem o productivitate mai mare. Trebuie să acționăm împreună în domeniul energiei, căci nu mergem nicăieri dacă plătim o energie de două sau de trei ori mai scumpă decât în alte părți ale lumii”, a subliniat Draghi.

Fostul președinte al BCE a atras atenția că zona euro se îndreptă spre scădere economică. ”Aproape sigur vom avea recesiune până la sfârșitul anului. Și este clar cum vor arăta primele trimestre din 2024”, a estimat Draghi, notând însă că nu va fi o recesiune ”profundă” sau ”destabilizatoare”.

Cele mai recente proiecții ale Băncii Centrale Europene indică totuși o creștere economică de 0,1% în zona euro în ultimul trimestru din 2023 și de 0,3% în primul trimestru din 2024.

Foto: Profimedia

Citește și:

Airbnb introduce noi funcții și va utiliza sisteme de inteligență artificială pentru intensificarea rezilienței aplicației

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
România, obligată să respecte. Ordin UE privind BANII. S-a votat luni, 29 aprilie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto