Comisia Europeană vrea să obțină dreptul de a închide băncile cu probleme din zona euro

Publicat: 04 06. 2013, 12:27
Actualizat: 23 03. 2019, 09:44

Comisia Europeană vrea să obțină dreptul de a închide băncile cu probleme din zona euro, potrivit unui proiect privind sistemul de reacție în situații de criză care contrazice apelurile Germaniei pentru o abordare descentralizată a subiectului, transmite Bloomberg.

Executivul UE va propune ca deciziile de a impune pierderi creditorilor băncilor afectate de criză, precum și alte măsuri de prevenire a unui faliment dezordonat să nu mai revină autorităților naționale, potrivit unui document obținut de Bloomberg News.

Sistemul ar include un organism decizional nou creat pentru sistemul bancar, o agenție care să pregătească proiectele de decizii, hotărârile finale urmând să revină Comisiei Europene. Conducerea agenției ar urma să fie formată din reprezentanți ai CE și ai BCE, iar numărul reprezentanților statelor ar fi limitat. Agenția ar putea avea dreptul să aibă și inițiative proprii, precum inspecții la sediile băncilor.

Între instituțiile UE, Comisia Europeană este cel mai bine plasată pentru acest rol, datorită experienței dobândite în restructurarea băncilor în timpul crizei, cu sprijinul statelor, dar și a necesității ca deciziile să fie luate rapid și eficient, se arată în document.

Proiectul, care nu a fost definitivat, plasează Comisia în opoziție cu Germania, care susține că abordarea centralizată trebuie să fie introdusă după ce vor fi luate noi măsuri de unificare a politicilor economice și fiscale.

Ministrul german de Finanțe Wolfgang Schaeuble a avertizat că nu poate fi înființată o autoritate unică puternică în domeniul bancar, în cadrul actualelor tratate, fiind necesar ca zona euro să opteze într-o primă instanță pentru o abordare de tip rețea, care să includă instituțiile naționale de reglementare.

Banca Centrală Europeană și CE au cerut în schimb progrese rapide către un sistem centralizat, în vederea creșterii încrederii în băncile din regiune și ruperii legăturii dintre instituțiile de credit și guverne.