Compania petrolieră sârbă NIS vrea să înceapă lucrări seismice în România

Publicat: 04 07. 2013, 16:05
Actualizat: 03 02. 2019, 04:31

Compania petrolieră sârbă NIS, controlată de Gazprom, și Acoustic Geophysical Services din Ungaria au încheiat un contract în baza căruia firma ungară va realiza prospecțiuni seismice 2D și 3D în România.

„În viitor, procesarea și analizarea acestor date ar permite determinarea exactă a posibilelor structuri de foraj de sonde de explorare în perimetrul Tria și a rezervelor de petrol și gaze. Toate lucrările de teren au ca scop căutarea și explorarea rezervelor de petrol și gaze tradiționale și vor fi efectuate folosind tehnologii recunoscute la nivel global și în strictă conformitate cu legea română și regulile și reglementările din industrie”, se arată într-un comunicat al NIS.

Conform planurilor, forajul primului puț experimental din perimetrul Tria va fi lansat la începutul anului viitor, iar până la finalul anului 2014 vor fi forate cel puțin trei astfel de puțuri. Investiția totală va fi de aproximativ 21,2 milioane euro în această fază de implementare a proiectului, arată NIS.

În 2011, firma canadiană East West Petroleum a încheiat un acord cu NIS pentru explorarea a patru blocuri petrolifere din vestul României, din județele Bihor și Timiș. Conform acordului anunțat atunci, NIS urma să finanțeze toate lucrările, inclusiv cele de foraj, revenindu-i 85% din drepturile comerciale.

„Ratificarea finală a permiselor, licențelor și aprobărilor din partea Guvernului României pentru celelalte trei blocuri de concesiune se află în procesul de obținere. După ratificarea tuturor documentelor, explorarea geologică va începe și în aceste zone”, se mai arată în comunicat.

România importă de la grupul rus Gazprom, prin intermediari, aproape 20% din necesarul de gaze, la prețuri de trei ori mai mari comparativ cu gazele extrase intern.

Gazprom este prezent pe piața românească și în distribuția de carburanți, cu zece benzinării, și intenționează să extindă rețeaua de stații la 120 de unități până la sfârșitul anului 2015, în urma unei investiții totale de peste 150 milioane euro.