CREDITE CU DOBÂNDĂ ZERO, garantate de stat: Află dacă te încadrezi și ce poți face cu banii

Publicat: 12 10. 2018, 00:39
Actualizat: 19 11. 2018, 13:33

„Investește în tine” începe la 15 octombrie, de când românii pot cere credite cu dobânda suportată de stat, conform unui comunicat de presă al Guvernului citat de Mediafax. Executivul a lansat joi programul „Investește în tine” și a semnat documentele de garantare și de plată.

Tinerii între 16 și 26 de ani pot contracta credite cu dobândă suportată de la bugetul de stat de până la 40.000 de lei, dacă sunt în sistemul de învățământ sau urmează cursuri de specializare autorizate de Ministerul Educației Naționale. În același timp, persoanele între 26 și 55 de ani pot lua același tip de credite de până la 35.000 de lei, dacă sunt în sistemul de educație sau urmează cursuri de reconversie profesională.

Dacă cel care apelează la acest instrument de creditare este angajat, poate solicita încă 20.000 de lei. Anii de studiu vor reprezenta perioada de grație pentru acest tip de finanțare.

Condițiile de creditare

Executivul anunță și condițiile de creditare. Astfel, dobânda este 0%, creditul se poate rambursa în termen de 10 ani, este garantat de stat în proporție de 80%, perioada de grație este de maxim 5 ani. În cazul în care nu este angajat, beneficiarul trebuie însoțit de un co-debitor pentru diferența de 20%.

Sumele pot fi folosite pentru îmbunătățirea pregătirii profesionale sau pentru acces la diferite servicii de sănătate și activități sportive.

Ce cheltuieli sunt eligibile

Cheltuielile eligibile sunt cele pentru educație: plata cursurilor de specializare/calificare/pregătire profesională, taxa de studii aprofundate (master, doctorat, MBA etc.) la unități de învățământ din România, plata cărților, rechizitelor, revistelor de specialitate, taxa de participare manifestări științifice și concursuri din România, costurile de transport pentru participarea la manifestări științifice din România sau din străinătate.

De asemenea, sumele pot fi folosite pentru achiziționare de calculatoare, laptop-uri, imprimante, softuri, plata chiriei, plata taxei la grădință, creșă sau școală privată din România, abonamente culturale la cinema, teatru, operă, bibliotecă, muzee.

Pot intra la cheltuieli eligibile și costul medicamentelor, analizelor medicale, serviciilor dentare sau intervențiilor chirurgicale care nu sunt acoperite CNAS, costul publicării cărților sau al studiilor de specialitate, echipamente sportive de uz personal, abonamente la activități sportive (fitness, înot etc.), o parte din construcția, achiziția sau modernizarea unei locuințe.

Programul guvernamental este implementat și monitorizat de către Comisia Națională de Strategie și Prognoză.