Cum a evoluat cursul BNR pentru euro de când coronavirusul a luat amploare în România

Publicat: 05 03. 2020, 08:06
Cursul euro/leu ar putea atinge noi maxime istorice

Criza generată la nivel mondial de epidemia de coronavirus se răsfrânge și asupra economiei. Nici leul nu a scăpat de impactul devastator al noului coronavirus și a pierdut bătălia cu euro.

În cursul lunii februarie 2020, cursul valutar euro-leu a explodat de la valoarea de 4.7788 lei/euro, în prima zi de tranzacționare a lunii, până la un maxim istoric, de 4.8127 lei/euro.

Care era cursul BNR pentru euro în ziua primului caz confirmat de coronavirus în România

În ziua primului caz confirmat de coronavirus în România, miercuri 26 februarie, BNR anunțase un curs valutar de 4.8074 lei/euro, iar a doua zi cursul a crescut la valoarea de 4.8068 lei/euro.

În a treia zi de la anunțarea primului caz de coronavirus în România, cursul valutar a explodat la 4.8127 lei/euro. Era ziua în care oficialii din Ministerul Sănătății și Ministerul de Interne au anunțat alte două cazuri de infecții, în Timișoara și Maramureș.

Cursul euro/leu a atins două maxime istorice în perioada epidemiei de coronavirus. Cursul de schimb al monedei naţionale în raport cu euro a scăzut la începutul lunii martie sub pragul de 4,81 lei. BNR a anunțat miercuri, 5 martie, o cotație de 4.8057 lei.

În aceeași lună critică pentru economia globală, dolarul american a atins de mai multe ori un maxim istoric în raport cu leul. În dtaa de 20 februarie, dolarul a fost cotat la 4,4307 lei/unitate. A fost o nouă valoare record pentru dolarul american, fiind a șaptea oară, în ultimele doua saptamani, când dolarul a atins un nou nivel record în raport cu leul

Rezervele valutare ale BNR au crescut în februarie

Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României (BNR) au crescut în februarie cu 1,37 miliarde de euro, până la 35,83 miliarde de euro, a anunţat, luni, BNR.

Creşterea rezervelor BNR a rezultat din modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, din alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, din alimentarea contului Comisiei Europene şi altele.