Cum a negociat Dragnea Codul Fiscal al lui Ponta. Calendarul noilor măsuri și care este impactul lor bugetar

Publicat: 27 08. 2015, 14:45
Actualizat: 23 10. 2016, 04:08

Președintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi că partidele parlamentare au convenit, după discuțiile privind Codul Fiscal, reducerea etapizată a TVA, astfel încât taxa va fi redusă la 20% începând cu 1 ianuarie 2016 și la 19% de la 1 ianuarie 2017.

În total, măsurile fiscale convenite vor avea un impact bugetar de circa 7,3 miliarde de lei în 2016, față de impactul din forma inițială a proiectului de modificare a Codului Fiscal, de 17,1 miliarde de lei. Diferența de circa 10 miliarde de lei, pentru anul viitor, a fost obținută prin amânarea celorlalte măsuri de relaxare fiscală pentru 2017.

 

 

Liderii PSD, UNPR, PNL, UDMR și ALDE s-au întâlnit, joi, pentru a lua o decizie politică în privința Codului Fiscal, după ce sesiunea parlamentară extraordinară prevăzută pentru discutarea cererii de reexaminare a Codului, formulată de președintele Klaus Iohannis, a fost anulată, la propunerea PSD.

Dragnea a spus că discuțiile cu liderii partidelor parlamentare au pornit de la premisa responsabilității și a precauției, astfel încât atât prin Codul Fiscal, cât și prin bugetul de stat pe 2016 să fie respectată ținta de deficit bugetar de sub 2% din PIB.

Dragnea a mai spus că a fost nevoie de un consens politic astfel încât Codul Fiscal să nu fie schimbat odată cu schimbarea puterii și să poată oferi predictibilitate pentru mediul de afaceri. „Acest consens care a fost dorit și de noi și de colegii din opoziție care a fost realizat asăzi a fost necesar pentru că intenția noastră comună a fost și rămâne ca acest Cod Fiscal să dureze în timp. Nu este un Cod Fiscal pe care să ne permitem să-l modificăm sau să-l modifice o eventuală nouă putere din 2016 sau 2017”, a declarat președintele interimar al PSD.

Așadar, măsurile de reducere a TVA se vor aplica etapizat.

 

„Prevederile din acest nou Cod Fiscal să ne încadrăm într-un deficit sub 2 la sută și ca și concluzie modificările la Codul Fiscal vor fi adoptate în forma inițială care a fost adoptată în Parlament, dar unele măsuri vor fi aplicate etapizat. La TVA va fi o reducere de până la 20 la sută cotă de TVA începând cu 1 ianuarie 2016 și 19 la sută începând cu 1 ianuarie 2017”, a arătat Dragnea la ieșirea de la consultări.

De asemenea, impozitele pe construcțiile speciale, taxa pe stâlp așa cum este ea cunoscută, va fi eliminată începând cu 1 ianuarie 2017 cu o excepție solicitată de ministrul Agriculturii Daniel Constantin referitoare la construcțiile speciale din agricultură, aceasta urmând să fie eliminată de la 1 ianuarie 2016.

Cât despre supraacciza la carburanți, aceasta va fi eliminată începând cu 1 ianuarie 2017.

„De asemenea, plafonarea contibuțiilor de sănătate va fi aplicată, dar începând cu 1 ianuarie, este vorba de plafonarea acestei contribuții la 5 venituri medii brute pe economie și de asemenea reducerea pe impozitul pe dividente de la 16 la sută la 5 la sută va fi operată începând cu 1 ianuarie 2017”, a mai arătat Liviu Dragnea.

Deși președintele interimar al PSD a vorbit despre un consens al liderilor partidelor parlamentare referitor la reexaminarea Codului Fiscal, el a spus că nu a fost semnat și un acord politic în acest sens. „Am convenit să nu semnăm acord. Nu este nevoie să semnăm documente, suntem oameni resposanbili”, a susținut Dragnea.

Cererea de reexaminare a Codului Fiscal, înaintată de președintele Iohannis Parlamentului, va fi dezbătută în sesiunea ordinară care începe la 1 septembrie.

Ponta, pe Facebook: Adoptarea Codului Fiscal –  cea mai bună veste pentru mediul de afaceri

De la Chișinău, premierul Victor Ponta, aflat în vizită oficială în Republica Moldova, a salutat, într-o postare pe Facebook consensul partidelor parlamentare privind Codul Fiscal.

„Salut și mă bucura acordul partidelor parlamentare privind Codul Fiscal! Adoptarea acestuia cât mai rapid este cea mai bună veste pentru mediul de afaceri, pentru investitori și mai ales pentru cetățenii obișnuiti ai țării noastre! „, a scris premierul.

Alina Gorghiu: L-am informat pe președintele Iohannis

Copreședintele PNL Alina Gorghiu a declarat, joi, după consultările cu partidele pe tema Codului Fiscal, că dialogul a stat sub „zodia prudenței”, precizând că l-a informat pe președintele Iohannis în legătură cu mandatul cu care PNL a mers la discuții și se bucură că s-a ajuns la o înțelegere.

„Astăzi putem spune că asistăm la o premieră, poate este un cuvânt destul de mare, dar, în mod cert, este un exercițiu de dialog între opoziție și putere pe care eu și copreședintele Vasile Blaga îl putem încadra la categoria de responsabilitate politică. Toată discuția a stat sub zodia prudenței. Mă bucură că vom fi în măsură, putere și opoziție, să votăm, cred eu, în unanimitate, alături de colegii noștri parlamentari un Cod Fiscal care să aducă relaxare fiscală”, a spus Gorghiu. 

Calendarul măsurilor de relaxare pentru care există un consens al partidelor parlamentare:

– TVA de 20% din 1 ianuarie 2016 și 19% din 1 ianuarie 2017

– Taxa pe stâlp – eliminată din 1 ianuarie 2017, cu excepția taxei pe stâlp în agricultură, care va fi eliminată din ianuarie 2016

– Supraacciza la carburanți – eliminată din 1 ianuarie 2017

– Plafonarea contribuțiilor de sănătate de la 1 ianuarie la 5 venituri medii brute pe economie

– Reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5% de la 1 ianuarie 2017.

(Alice Drăghici, alice.draghici@mediafax.ro)