Cum comentează guvernatorul BNR Mugur Isărescu decizia Moody’s de a retrograda ratingul BCR și Raiffeisen

Publicat: 08 06. 2012, 16:41
Actualizat: 30 07. 2014, 01:24

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), a vorbit în cadrul unui eveniment de vineri despre istoria instituției pe care o conduce de peste 20 de ani.

„BNR este a 13-a bancă înființată în lume, eu prefer să spun că este a 16-a. Consider că numărul 13 poartă ghinion. BNR a fost înființată înaintea băncii centrale a Japoniei sau a sistemului Rezervei Federale din SUA, de exemplu. Nu suntem așa ca banca Marii Britanii. Suntem așa, ca o mătușă”, a declarat vineri Mugur Isărescu, cu prilejul reuniunii anuale a EABH, asociație europeană care studiază istoria băncilor.

Guvernatorul i-a invitat pe bancherii străini veniți la București să viziteze Transilvania și castelul lui Dracula.

Isărescu, despre decizia Moody’s: Percepția în România a fost că băncile românești cu capital austriac ar avea mari probleme, ceea ce nu este chiar adevărat

Isărescu a făcut referire și la decizia agenției de rating Moody’s care a retrogradat miercuri șapte bănci din Germania și trei din Austria, precizând că în România acest lucru a fost perceput în mod eronat.

„Există aceste vulnerabilități și recunoaștem acest lucru, dar aș da exemplu Austria. Recent, ratingul băncilor a fost scăzut și percepția în România a fost că este un dezastru, că băncile românești cu capital austriac vor avea probleme, ceea ce nu chiar adevărat, reprezintă o vulnerabilitate doar. De asemenea, în ceea ce privește poziția noastră acum este că băncile implicate în intermediere financiară și-au imbunătățit serviciile și acesta este un lucru foarte bun, avem o problemă și de euroizare a economiei și de implementare a politicilor economice după creșterea mare a creditelor”, a precizat Isărescu.

Retrogradarea celor trei bănci austriece reflectă vulnerabilitatea acestora la condițiile operaționale dificile de pe unele piețe cheie din Europa Centrală și de Est, a motivat Moody’s, precum și riscul ridicat de noi șocuri provocate de criza datoriilor de stat din zona euro.

Guvernatorul a mai amintit de problema euroizării economiei în România și a vorbit despre inflație.

Isărescu: Pentru o bancă centrală inflația nu este niciodată destul de mică, iar rezervele nu sunt niciodată atât de mari

„Inflația este destul de scăzută. Au apărut critici că de ce rezervele sunt așa de mari (rezervele minime pe care băncile comerciale trebuie să le facă la BNR n.r.). Pentru o bancă centrală inflația nu este niciodată destul de mică, iar rezervele nu sunt niciodată atât de mari”, a declarat guvernatorul.

În acest context, Isărescu a precizat că prezența băncilor internaționale din România este semnificativă, față de alte state din Europa Centrală și de Est. Cu privire la solicitările presei care cere constant informații despre evoluția sistemului bancar, guvernatorul a precizat că „discuțiile zi de zi despre sistemul bancar nu sunt sănătoase. Suntem nevoiți să repetăm ceea ce am spus deja, că solicităm băncilor-mamă să aibă conduita corespunzătoare”.