Lucian Isar: Ordonanța care limitează „plimbările în străinătate” nu ne afectează bugetul deplasărilor. Câte zile a fost plecat din țară ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri

Lucian Isar: Ordonanța care limitează plimbările în străinătate nu ne afectează bugetul deplasărilor. Câte zile a fost plecat din țară ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri
Publicat: 08/06/2012, 16:35
Actualizat: 30/07/2014, 01:24

Ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri, Lucian Isar, consideră că ordonanța de urgență privind reducerea cheltuielilor în instituțiile publice și companiile de stat aprobată miercuri de Guvern nu va afecta bugetul pentru deplasările în străinătate ale reprezentanților Ministerului Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri (MECMA).

„Nu ne afectează bugetul. V-am răspuns”, a replicat ministrul delegat Lucian Isar, întrebat de presă dacă ordonanța de urgență va afecta bugetul pentru deplasările în străinătate ale reprezentanților MECMA.

Plecat în străinătate 12 zile într-o lună

De la numirea sa în funcție, pe 1 mai, ministrul Lucian Isar a efectuat patru deplasări în străinătate, la Londra (Marea Britanie), Seul (Coreea de Sud), Beijing (China) și Bruxelles (Belgia), potrivit datelor Ministerului Economiei. În total, în luna iunie Isar a fost plecat în străinătate 12 zile, potrivit datelor privind deplasările externe de pe site-ul Ministerului Economiei.

Astfel, în perioada 16 mai-17 mai, ministrul Lucian Isar a participat, în Londra, la simpozionul organizat de London Stock Exchange și Bursa de Valori București (BVB) și „dedicat atragerii investitorilor străini pe piața de capital din România”.

La Londra, Lucian Isar a oficiat deschiderea ședinței de tranzacționare la London Stock Exchange, potrivit unui anunț făcut la acea dată de Bursa de Valori București, care a precizat că „este pentru prima dată în istorie când un membru al Guvernului României deschide sesiunea de tranzacționare la una dintre cele mai importante burse din lume”. Cu aceeași ocazie, ministrul Isar a avut, printre altele, și întâlniri cu mari bănci de investiții.

Întâlniri cu bacheri în Coreea de Sud

La trei zile de la întoarcerea sa din Londra, ministrul Isar a plecat în Coreea de Sud, la Seul. Acolo a condus o delegație română, între 20 mai și 23 mai, care a participat la lucrările sesiunii a VI-a a comitetului mixt pentru cooperare industrială România – Republica Coreea, „în calitate de președinte al Părții române”, după cum se precizează pe site-ul MECMA.

În Seul ministrul Isar a avut o serie de întâlniri cu oficiali guvernamentali și reprezentanți ai unor mari grupuri economice și financiar-bancare sud-coreene.

„Vor fi analizate rezultatele actuale și posibilitățile de revitalizare si amplificare a relațiilor economice și comerciale în sectorul industrial, energetic, al tehnologiei informațiilor și comunicațiilor”, se preciza într-un comunicat din luna mai al Ministerului Economiei.

Delegația română a avut programate discuții si cu conducerea Korea Investment Corporation, Korea Gas Corporation, Korea South East Power, grupul industrial Hyosung, Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering și Asociația Contractorilor Internaționali din Republica Coreea.

După Seul, Isar a făcut o vizită oficială în China

La trei zile de la întoarcerea din Coreea de Sud, cel mai tânăr ministru al Cabinetului Ponta și-a făcut bagajul și a plecat în China. În intervalul 26 mai – 30 mai, ministrul Isar a condus „misiunea economică organizată de MECMA în Republica Populară Chineză”. Într-un comunicat al Ministerului Economiei din 30 mai, se menționa însă că vizita oficială în China a avut loc în perioada 27-29 mai, „la invitația Ministerului Comerțului din această țară”.

„În cadrul discuțiilor cu Jiang Yaoping, viceministrul pentru relații cu Europa din Ministerul Comerțului R.P.Chineze, s-a analizat stadiul relațiilor bilaterale comerciale, fiind subliniată importanța pe care noul Guvern al României o acordă dezvoltării complexe a proiectelor de cooperare cu R.P.Chineză. Demnitarul român a înmânat omologului chinez scrisoarea adresată de către Prim Ministrul României Victor Ponta, Premierului Consiliului de Stat al R.P.Chineze, Wen Jiabao, prin care se propune părții chineze organizarea celei de a treia reuniuni la nivel înalt R.P.Chineză – Țările din Europa Centrală și de Est în anul 2013, la București”, se arată într-un anunț al Ministerului Economiei.

„Dinamizarea relațiilor comeciale cu SUA, China, Japonia și Canada”

A doua zi după ce s-a întors din China, ministrul Lucian Isar a luat avionul cu destinația Bruxelles. Astfel, pe 31 mai actualul ministru delegat pentru Mediul de Afaceri a participat în capitala Belgiei la lucrările Consiliului Afacerilor Externe, organizată de președinția daneză a Consiliului UE.

„Demnitarul român a evocat în cadrul reuniunii (din 31 mai de la Bruxelles-n.red.) interesul prioritar pentru îmbunătățirea și dinamizarea relațiilor comerciale cu SUA, China, Japonia și Canada. În privința relației cu Japonia, ministrul român a subliniat interesul semnificativ pentru domeniul barierelor tehnice în calea comerțului (NTBs), în special cele aplicate în domeniul autovehiculelor și componentelor auto”, se menționa într-un comunicat al Biroului de Presă al Ministerului Economiei.

Cine a suportat cheltuielile de deplasare

În cazul deplasării în Belgia, cheltuielile cu transportul internațional au fost decontate de către Ministerul Afacerilor Europene, se arată pe site-ul MECMA. Aceeași sursă nu specifică cine a suportat cheltuielile de deplasare a ministrului Isar în Londra, Coreea de Sud și China.

Premierul Victor Ponta a arătat că proiectului ordonanței prin care sunt reduse cheltuielile în instituțiile publice și companiile de stat va afecta „avocați precum Valeriu Stoica” și va limita „plimbările în străinătate”.

Conform proiectului ordonanței prin care sunt reduse cheltuielile în instituțiile publice și companiile de stat, Guvernul va interzice instituțiilor publice, regiilor autonome și companiilor naționale să mai contracteze servicii de consultanță și asistență juridică dacă dispun deja de personal propriu de specialitate și va obliga conducerea acestora să diminueze cu 30% cheltuielile de personal și deplasări.

Miniștrii, miniștrii delegați, secretarul general al Guvernului, secretarii de stat, subsecretarii de stat, personalul încadrat în funcții asimilate acestora, primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții consiliilor județene, consilierii locali, precum și înalții funcționari publici, pe perioada deplasărilor în străinătate, pot fi însoțiți de cel mult două persoane, potrivit Mediafax.

În cazul deplasărilor în străinătate, delegațiile ministerelor, Secretariatului General al Guvernului, instituțiilor publice din subordinea/coordonarea Guvernului sau a ministerelor, instituțiilor și autorităților publice ale administrației publice locale, pot fi alcătuite tot din maximum două persoane.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
FOTO. Mădălina Ghenea, despărțire oficială bombă de iubit chiar în ziua de Paște! Românca a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
“Am plâns pentru Vlad Pascu. Este o victimă!”. Elena Merișoreanu a șocat și tulburat România...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Lando Norris a obținut prima victorie din carieră în Formula 1. Pilotul britanic l-a învins...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Șoferii cu mașini pe benzină vor plăti mai mult. Decizie în România, în a doua...
Codrin Ștefănescu, mărturii șocante. Și-a organizat înmormântarea, pas cu pas
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Test de cultură generală. Care forță naturală doboară orice copac?