Cursul oficial al leului, la un nou maxim istoric: 4,4168 lei/euro. Un dealer, pentru gândul: „Dacă l-ar fi numit pe Isărescu, altfel stăteau lucrurile”

Publicat: 02 05. 2012, 20:43
Actualizat: 02 05. 2012, 22:17

UPDATE La ora 13:00 Banca Națională a României a anunțat un curs oficial de 4,4168 lei/euro, cu aproape 2 bani mai mare față de nivelul anunțat luni. Dealerii susțin că fără intervenția discretă a BNR cursul ar fi fost mai mare.

De la căderea guvernului Boc până astăzi cursul oficial a crescut cu aproape 1%.


Leul a început dimineața zilei de miercuri în corzi, după ziua de 1 mai, când piața locală a fost închisă. La București nu s-a tranzacționat, însă pe alte piețe da, ceea ce a făcut ca pe piața interbancară cursul să pornească miercuri de la 4,43 de lei pentru un euro, după ce marți moneda națională locală fusese tranzacționată și la 4,4675 de lei/euro.

De joia trecută până luni cursul a urcat cu aproape 0,5%, de la 4,3757 lei/euro la 4,3970 de lei/euro.

Motivul deprecierii, spun dealerii, este căderea guvernului, care era normal să se resimtă în presiuni pe curs și nu vreun atac speculativ. În ceea ce privește efectul prezentării noului guvern de către premierul desemnat Victor Ponta, dealerii, cei care intermediază tranzacțiile valutare, susțin că acesta nu există, nici spre depreciere, nici spre apreciere. „Este adevărat. Numirea lui Florin Georgescu este un lucru foarte bun. El este însă recunoscut drept un mare profesionist doar pe plan local. Străinii nu știu de el. Dacă l-ar fi numit pe Isărescu, altfel ar fi stat lucrurile”, a declarat pentru gândul un dealer care nu a dorit să fie citat cu numele și funcția deținută.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, le-a solicitat în mod expres dealerilor să nu mai dea declarații presei pentru că sunt direct implicați în piața valutară și ar putea obține beneficii de pe urma lor.

„Nu este vorba despre un atac. Unii investitori, de exemplu, mizaseră pe aprecierea leului, deci au cumpărat lei. Acum, după căderea Guvernului, îi vând, pentru a limita pierderile, ceea ce pune presiune pe depreciere”, a adăugat el.