Daewoo International vrea să modernizeze Termica SA Suceava

Publicat: 16 05. 2012, 16:18
Actualizat: 31 07. 2014, 18:01
Compania Daewoo International vrea să participe la modernizarea Termica SA Suceava, trimițând Primăriei, în acest sens, o scrisoare de intenție, a declarat miercuri primarul Sucevei, Ion Lungu, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Compania Daewoo International vrea să participe la modernizarea Termica SA Suceava, trimițând Primăriei, în acest sens, o scrisoare de intenție, a declarat miercuri primarul Sucevei, Ion Lungu, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Lungu a afirmat, într-o conferință de presă, că în urma vizitei ambasadorului din Coreea de Sud la Suceava, firma Daewoo Internațional București a transmis o scrisoare de intenție privind participarea la modernizarea Termica SA.

El a apreciat că rentabilizarea Termica SA se poate face prin vânzarea energiei electrice produse prin centrala de cogenerare.

Primarul a precizat că eventuala modernizare a Termica SA nu afectează proiectul noii centrale termice care va fi dată în folosință în primăvara anului viitor.

„Proiectele sunt compatibile”, a spus Lungu.

El a mai arătat că și alte firme, inclusiv din spațiul ex-sovietic, s-au arătat interesate de a investi în modernizarea Termica SA, dar că singura firmă care a transmis o scrisoare de intenție este Daewoo Internațional București.

Lungu a spus că dacă vor fi mai multe scrisori de intenție municipalitatea va lua o decizie, iar acum reprezentanții primăriei analizează oferta Daewoo.

„Specialiștii Termica vor clarifica aspectele solicitate de cei de la Daewoo și apoi vom vedea care sunt condițiile de participare la această modernizare”, a spus Lungu.

Primarul Sucevei a declarat în ultima perioadă că dacă se găsește o soluție pentru funcționarea sistemului de termoficare pe actuala structură, cu centrala Termica SA, o va pune în aplicare și a subliniat că firma care va prelua Termica SA va trebui să facă investiții de minimum 100 milioane euro, dar că pentru retehnologizare și conformarea la cerințele de mediu specialiștii estimează că investițiile ar putea ajunge la 200 de milioane de euro.

Municipalitatea suceveană a mai făcut două licitații pentru privatizarea Termica SA, dar nu s-a prezentat nicio firmă, iar apoi, în mai 2010, Termica Suceava a început procedurile privind atragerea de investiții private în vederea realizării unei centrale termice de cogenerare, precum și pentru retehnologizarea CET cărbune, angajând casa de avocatură Boștină și Asociații pentru furnizarea serviciilor de consultanță.

Firma de inginerie industrială Adrem Invest București a câștigat în primăvara anului 2011 licitația organizată de Primăria Suceava pentru construirea unei centrale termice în oraș și înființarea unei noi societăți de termoficare.Combustibilul pe care va funcționa centrala va fi gazul metan în timpul iernii și biomasa pe perioada de vară.

Primăria Suceava și societatea Termica SA Suceava urmează să pună la dispoziția firmei terenul și utilitățile, iar Adrem Invest va realiza investițiile în noua centrală, care pot ajunge până la 50 de milioane de euro.