DATORII. Gospodăriile din Marea Britanie se confruntă cu datorii de 6 miliarde de lire sterline din cauza Covid-19

Publicat: 09 06. 2020, 18:25
Actualizat: 09 06. 2020, 18:34

Gospodăriile britanice sunt de așteptat să crească datorii în valoare de 6 miliarde de lire sterline  din cauza crizei coronavirusului, deoarece milioane de oameni rămân în urmă cu plățile cu cardul de credit, impozitele de consiliu și facturile de utilități.

Scăderea economică în stare de urgență în domeniul sănătății riscă să creeze niveluri periculoase de datorie din cauza pandemiei pentru 4,6 milioane de gospodării, potrivit StepChange, centru de caritate, titrează The Guardian.

Centrul de caritate StepChange a avertizat că datoriile înrădăcinate în timpul crizei vor înăbuși recuperarea economică a țării și serviciile de consultanță vor fi amânate odată ce realitatea oamenilor va începe să se reașeze în următoarele luni.

Ca răspuns la criza datoriilor naționale, Trezoreria a spus că a finanțat o sumă suplimentară de 38 milioane de lire sterline în servicii de consultanță pentru  a ajuta la gestionarea unei inundații de noi cazuri de restanță.

John Glen, secretar economic al Trezoreriei, a declarat: „Știm că unii oameni se luptă cu finanțele lor în această perioadă dificilă, motiv pentru care vrem să ne asigurăm că oamenii pot avea acces la ajutorul și sprijinul de care au nevoie pentru a-și gestiona datoriile.”

StepChange a spus că organizațiile de caritate s-au pregătit pentru o dublare a cererii pentru serviciile lor, întrucât Covid-19 și măsurile de blocare au determinat creșterea pierderilor de locuri de muncă și reducerea timpului de muncă și a salariilor.

Potrivit unui studiu realizat de organizație, fiecare adult afectat va acumula 1.076 lire sterline suplimentar și 997 lire sterline în medie, din cauza crizei de sănătate.

În ciuda riscului tot mai mare de datorii financiare, multe persoane au economisit bani în primele etape ale pandemiei, deoarece izolarea i-a împiedicat să mănânce și să bea afară, să viziteze majoritatea magazinelor și să facă naveta la muncă.

Pe fondul celei mai mari scăderi a cheltuielilor consumatorilor, gospodăriile din Marea Britanie au înregistrat o datorie record de 7,4 miliarde de lire sterline pe cardurile de credit și împrumuturile personale în aprilie, potrivit cifrelor Băncii Angliei. Depozitele bancare ale gospodăriilor au sărit cu 16,2 miliarde lire sterline, mai mult decât triplul creșterii medii lunare.

Totuși, boomul economiilor a fost inegal. Potrivit Rezoluției Fundației, două din cinci familii cu venituri mari au înregistrat câștiguri bugetare în criză, comparativ cu una din opt gospodării cu venituri mici.

Aproximativ 4,2 milioane de oameni s-au împrumutat pentru a face față datoriilor

StepChange a spus că, de la începutul blocării la sfârșitul lunii martie, 1,2 milioane de persoane au rămas în urmă la plata facturilor pentru utilități, 820.000 de persoane la impozitul consiliului și 590.000 la chirie. Aproximativ 4,2 milioane de oameni s-au împrumutat pentru a face față datoriilor, mai ales folosind un card de credit, o descoperire de cont sau un produs cu costuri mari, cum ar fi un împrumut cu plata.

Potrivit centrului de caritate,  2,7 milioane de oameni au folosit  creditele ipotecare și produsele de credit care au fost aduse după discuțiile dintre miniștri și industria bancară.

Guvernul a prelungit cu trei luni plata pentru credite ipotecare. Schema a fost anunțată în martie pentru a ajuta debitorii aflați în dificultate financiară din cauza crizei de sănătate și avea să expire la sfârșitul lunii iunie înainte de a fi prelungită cu încă trei luni. Termenul limită pentru depunerea unei cereri de prelungire a fost anunțat ca fiind 31 octombrie.

Consumatorii britanici înregistrează datorii record de 7,4 miliarde de lire sterline în blocarea Covid-19

Financial Times a raportat luni că erau în derulare discuții cu băncile cu privire la prelungirea pauzei pentru cei care se luptă să ramburseze datoriile cardului de credit. Cu toate acestea, StepChange a spus că vor mai fi necesare condiții mai flexibile odată ce s-au încheiat vacanțele pentru a preveni „marginea stâncii” pentru persoanele care trebuiau să înceapă să își plătească datoriile.

Phil Andrew, directorul executiv al StepChange, a declarat: „Avem deja de-a face cu o criză a datoriilor, dar Covid a adăugat până acum alte patru milioane de oameni și a adăugat la numărul care va avea nevoie de ajutor pentru a-și găsi drumul înapoi către sănătatea financiară.

„Aceasta este o problemă care nu se va rezolva singură.”