De ce gândesc românii în euro. Cum vrea BNR să „topească” leul

Redactor:
Simona Simionescu
De ce gândesc românii în euro. Cum vrea BNR să „topească” leul
Deși fac plățile în lei, românii se raportează la euro, pentru că "așa au fost formați să gândească", dar și forțați de practica afișării prețurilor în moneda unică europeană la mașini, telefonie și locuințe

Deși fac plățile în lei, românii se raportează la euro, pentrucă „așa au fost formați să gândească”, dar și forțați de practicaafișării prețurilor în moneda unică europeană la mașini, telefonieși locuințe. În timp ce dealerii auto susțin că nu au încotro,pentru că autoturismele sunt cumpărate la un anumit curs de schimb,analiștii sunt de părere că firmele transferă riscul valutar asupraclienților.

„Este o idee greșită că românii vor să știe prețul în euro. Vorîn euro pentru că așa au fost formați să gândească”, susține RaduCrăciun, director de investiții Eureko Pensii, cu ocazia dezbaterii”Ești român, plătești în lei”, organizată de ZiarulFinanciar.
El a dat exemplul situației de până acum cinci ani, când salariileîn mediul privat erau negociate în euro. Însă, după ce leul aînceput să se aprecieze față de euro, a avut loc un proces de”deeuroizare” a salariilor, care au început să se negocieze în lei,explică Crăciun. Situația a rămas însă neschimbată la nivelulprețurilor. Așa că, în continuare, chiar dacă plătesc în lei,românii sunt obișnuiți să se intereseze de prețul unei case sau alunei mașini în euro.

„Nici nu ar înțelege dacă ai exprima prețul unei mașini în lei,trebuie să-i dai un calculator ca să vadă cât costă”, spune OvidiuRepanovici, directorul de marketing și vânzări al Honda Trading,importatorul mărcii japoneze în România.

Vasilescu, BNR: „Tendința noastră e să «topim»leul”

Afișarea prețurilor într-o altă monedă decât cea națională aînceput să se facă în 1990, când comercianții, de teamadevalorizării leului, și-au amenajat raioane speciale cu plata îndolari, separat de cele pentru toată lumea, cu plata în lei. „BNR aintervenit atunci pentru că ni s-a părut ciudat să plătești cu douămonede în aceeași țară”, a explicat Adrian Vasilescu, consilierulguvernatorului BNR Mugur Isărescu. Acum, însă, chiar dacă discuțiaeste oportună, peste patru ani subiectul nu va mai fi deactualitate, pentru că prețurile în lei vor dispărea.

„Tendința noastră, a României, este să «topim» leul”, a spusVasilescu, amintind astfel de obiectivul adoptării monedei europeneîn 2015. Un subiect care a dispărut din dezbaterea publică de cânda venit criza, însă a rămas una din preocupările BănciiNaționale.

Dincolo de regulamentele în vigoare, pentru ca populația să aibăîncredere în leu trebuie în primul rând ca decidenții să aibăîncredere în leu, spune directorul din cadrul Eureko Pensii. „Primadată, acești oameni trebuie să fie convinși că leul e o monedă șiapoi și restul populației va urma”, crede Radu Crăciun. Pânăatunci, însă, nimeni nu-i poate obliga pe importatorii de mașini,de exemplu, să nu se raporteze la euro.

„Putem să-i dăm dispoziție dealerului de mașini să afișeze numaiîn lei, dar nu putem să-i dăm dispoziția să nu gândească în euro.Indiferent că suma va fi afișată în vitrină sau doar în minteamanagerului, va fi același lucru. Să ne ferim de fățărnicie și depopulism”, a adăugat consilierul guvernatorului BNR.

Tags:
Inchide