De ce nu a scăzut prețul biletelor Metrorex și RATB, după scăderea TVA

Publicat: 16 01. 2016, 16:25

Metrorex păstrează prețurile de anul trecut, RATB nu și-a mai modificat tarifele din 2008, iar la CFR prețul biletelor a scăzut cu 4% în urma scăderii TVA.

Metrorex spune că tarifele călătoriilor se stabilesc pe o perioadă mai lungă prin ordonanță de urgență. Astfel, reprezentanții Metrorex au anunțat nu vor modifica tarifele anul acesta.

„„Politica tarifară a societății are în vedere menținerea unor tarife accesibile, care să fie aplicabile, fără ajustări, o perioadă cât mai lungă în timp.(…) s-a avut în vedere ca tarifele actuale practicate să nu fie modificate pe parcursul acestui an.”” a declarat Marin Aldea, directorul general al Metrorex.

RATB, care funcționează după același sistem ca Metrorex, adică folosind subvenții de la stat pentru acoperirire cheltuielilor, a menținut aceleași tarife din 2008 până astăzi, perioadă în care TVA-ul a trecut de 19% la 24% și apoi la 20% de la 1 ianuarie 2016. Reprezentanții RATB spun că biletele sunt mai ieftine decât cele practicate în alte orașe din țară, care dețin o rețea mai mică de transport. Spre exemplu, în București o călătorie cu autobuzul costa 1,3 lei, în Timișoara și în Cluj este 2 lei călătoria, iar în Constanța 1,5 lei.

„„Tarifele RATB au rămas nemodificate și în momentul în care, în anul 2010, TVA a devenit 24%, populația nefiind obligată la suportarea acestei creșteri de taxă. În consecință, la această dată, tarifele practicate de RATB la vânzarea titlurilor de călătorie sunt practic cele aprobate în anul 2008, moment la care se practica TVA în valoare de 19%.”, a explicat Constantin Tobescu, seful biroului de relații publice al RATB.

Tarifele biletelor și a abonamentelor CFR Călători au scăzut, de la data de 1 ianuarie 2016, cu aproximativ 4 % ca urmare a intrării în vigoare a prevederilor Codului Fiscal privind reducerea TVA la 20%.