DEZASTRU pentru leu. Moneda EURO a explodat la cursul BNR de azi, dolarul atinge cote de necrezut

DEZASTRU pentru leu. Moneda EURO a explodat la cursul BNR de azi, dolarul atinge cote de necrezut
Cursul euro/leu ar putea atinge noi maxime istorice
Publicat: 17/03/2020, 13:08
Actualizat: 17/03/2020, 13:21

MOMENT GREU pentru moneda națională: leul s-a depreciat cu 0,43 procente într-o singură zi, iar cursul valutar a sărit de 4,84 lei/euro.

Banca Națională a României (BNR) a anunțat, marți 17 martie un curs de 4,8448 lei/euro, un nou maxim istoric pentru EURO.

Leul a fost îngenuncheat și de dolarul american, unde deprecierea este și mai mare – 1,57% într-o singură zi. BNR a anunțat un curs de 4,3880 lei/dolar – față de valoarea de 4,3202 lei/dolar de ieri.

Prăbușirea leului, începută în prima zi de stare de urgență

Moneda euro atinsese luni, 16 martie, în prima zi de stare de urgență, un nou maxim istoric, trecând pentru prima dată de pragul de 4,82 lei. Banca Națională a anunțat ieri un curs oficial de 4,8242 lei/euro, în creștere cu 0,14 procente față de cotația de vineri.

Anteriorul maxim istoric fusese atins cu exact o săptămână în urmă. Atunci moneda euro a fost cotată de către BNR la 4,8184 lei.

Moneda națională a pierdut progresiv teren de la începutul anului, când euro era cotat de BNR la 4.7789 lei/euro (3 ianuarie 2020).

BNR, într-o poziție complicată

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a declarat luni, la GÂNDUL LIVE,că nu ar trebui să ne panicăm în legătură cu economia, puternic afectată de criza coronavirusului. De asemenea, Suciu avertizează că „nu avem resurse nelimitate” și abordăm problemele financiare cu precauție.

„Să nu uităm că nu avem resurse nelimitate. Există o tendință de a solicita totul acum, ca și cum acum ar fi un vârf. Suntem de abia la începutul unei situații. Să nu uităm că până săptămâna trecută totul era normal.

Nu avem resursele Rezervei Federale. Măsurile din SUA vizează piețele financiare. Vorbim de stabilitate relativă. Nu e nevoie de scoaterea de cash, nu e nicio urgență, ne ocupăm ca lichiditatea în piață să fie bine răspândită, nu e nevoie de mai mult cash, nu e nevoie nici din motive de igienă. Faceți plăți online”, a explicat Dan Suciu. Vezi aici DECLARAȚIA integrală a oficialului BNR.  

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase