EXCLUSIV GÂNDUL LIVE. Dan Suciu, purtător de cuvânt BNR: „Nu avem resurse nelimitate. Există tendința de a cere totul acum. Suntem de abia la începutul situației”

Publicat: 16/03/2020, 13:02
Actualizat: 16/03/2020, 16:37

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a declarat, la GÂNDUL LIVE, că nu ar trebui să ne panicăm în legătură cu economia, puternic afectată de criza coronavirusului. De asemenea, Suciu avertizează că „nu avem resurse nelimitate” și abordăm problemele financiare cu precauție.

„Să nu uităm că nu avem resurse nelimitate. Există o tendință de a solicita totul acum, ca și cum acum ar fi un vârf. Suntem de abia la începutul unei situații. Să nu uităm că până săptămâna trecută totul era normal.

Turism, transporturi, horeca sunt lovite puternic acolo vor trebuie să fie primele măsuri. Am văzut și la nivelul sistemului bancar că se iau măsuri. Băncile au spus că vor analiza fiecare caz în parte. Unii nu își pot plăti ratele pentru că sunt în izolare. În acest moment situația în economie nu este una uniformă. În consecință și implicarea băncilor trebuie să fie una de la caz la caz, în funcție de cum sunt afectați clienții lor. Trebuie să ținem cont de această etapizare a măsurilor de sprijin. Să înțelegem că nu există un sac fără fund.

Nu avem resursele Rezervei Federale. Măsurile din SUA vizează piețele financiare. Vorbim de stabilitate relativă. Nu e nevoie de scoaterea de cash, nu e nicio urgență, ne ocupăm ca lichiditatea în piață să fie bine răspândită, nu e nevoie de mai mult cash, nu e nevoie nici din motive de igienă. Faceți plăți online. Nu este un motiv de panică, decizia ține de organizarea administrației publice, decizii mai eficiente, nu are legătură cu alt domeniu, apelul nostru este unul foarte puternic.

Nu vă înghesuiți la ATM-uri, nu are niciun sens. Garantăm lichiditate în sistem. Problema e să câștigăm noi bani, să repornim economia. E un moment mai delicat, dar nu va dura prea mult”, a declarat Dan Suciu la GÂNDUL LIVE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase