Diferența dintre un român și un german care își cumpără casă.”Le spun că nu vor locui acolo mai mult de zece ani”

Publicat: 19 10. 2014, 17:31
Actualizat: 03 09. 2019, 00:42

Românilor nu le place să fie chiriași, așa s-a ajuns ca 90% dintre cei din țara noastră să fie proprietari, față de doar 20% așa cum se întâmplă, spre exemplu, în Elveția. Totodată, vârsta la care românii aleg să își cumpere propria locuință este mult mai mică decât în cazul altor europeni.

„Dacă majoritatea nemților ajung proprietari după 50-55 de ani, noi avem foarte mulți proprietari la 22-25 de ani care în 4-5 ani realizează că poate ar avea nevoie de altceva”, a declarat Răzvan Stroescu, managing director al Independent Brokers, la Capital TV. „Le spun că nu vor locui acolo mai mult de zece ani”, a mai adăugat el, explicând că în această perioadă de timp oamenii ajung să își schimbe prioritățile.

Decizia de a achiționa o locuință este, totodată, la români una emoțională, nu una calculată. „Când cineva își cumpără un apartament, o locuință, este vorba mai mult despre o decizie emoțională decât de una bazată pe calcule financiare”, a declarat Andreea Comșa, managing director la Premier Estate Management.

Șefa agenției imobiliare a explicat, totodată, că ea a ales să cumpere o casă după ce a calculat că rata la bancă pentru aceasta ar putea fi acoperită peste câțiva ani de chirie, dacă își va dori să se mute și să găsească chiriași care să îi ocupe locuința.

Sfatul specialiștilor: Acum este momentul să cumperi o locuință

Cei doi specialiști în domeniul imobiliar susțin că acum este un moment prielnic pentru cei care își doresc să cumpere o locuință. „Acum este un moment foarte bun pentru achiziția unei locuințe”, este de părere Andreea Comșa, adăugând că băncile au început să dea credite ipotecare mai ușor și că unii dezvoltatori le oferă posibilitatea cumpărătorilor de a plăti un avans urmat de rate.

Stroescu crede, la rândul său, că cei care vor să își cumpere o locuință ar trebui să ia o decizie rapid, „având în vedere că piața în ultimii doi ani este stabilă la proprietățile noi, iar condițiile de creditare sunt foarte bune”. „Astăzi există credite ipotecare care se luptă cu creditele în lei chiar de la egal la egal”, spune el.

Cât despre prețuri, cele mai scăzute se întâlnesc în cazul zonelor de la marginea Bucureștiului unde poți găsi locuințe cu 600-650 de euro pe metru pătrat construit. Inconvenientul acestora este acela că nu toți posibilii clienți sunt dispuși să fie dependenți de zi de zi de propria mașină sau să meargă o oră până la locul de muncă.

În zona Titan poți găsi locuințe scoase la vânzare cu 800 – 900 de euro pe metru pătrat, iar la Tineretului prețul variază între 1.000 – 1.100 de euro pe metru pătrat.

„Cele mai scumpe proiecte ar trebui să fie în zona centrală, dar sunt în nord”, explică Stroescu. Aici un apartament cu vedere la parc poate costa 750.000 de euro.