Televizoare smart pentru living-uri ultra sophisticate

Televizoare smart pentru living-uri ultra sophisticate
Publicat: 29/08/2022, 15:02
Actualizat: 05/09/2022, 15:17

Tehnologia a evoluat mult în ultimii ani, gadget-urile şi device-urile smart făcându-şi loc treptat în casele noastre. Mulţi oameni, atât din ţară, cât şi din afară, folosesc dispozitive inteligente pentru a-i ajuta în fiecare zi. Telefoane, automatizări inteligente sau televizoare smart – sunt doar o parte din cele mai preferate articole pe care oamenii le au şi le utilizează zilnic în casele lor.

Una dintre cele mai comune, dar şi mai folosite piese de tehnologie în locuinţele din ziua de azi este bineînţeles, televizorul. Datorită progresului tehnologic şi popularităţii de care s-au bucurat, aceste televizoare smart au evoluat de la an la an, fiecare generaţie având o dimensiune mai mare, o performanţă mai crescută şi o rezoluţie mai impresionantă decât cea anterioară.

Orice casă trebuie să fie echipată cu un televizor, însă pentru o locuinţă modernă, un televizor smart ultra performant este nu doar o necesitate, ci şi o oportunitate de a amenaja living-ul cu cele mai sofisticate tehnologii.

Ce tipuri de televizoare smart există?

Există nenumărate modele de televizoare, numeroase branduri din care poţi alege, însă ca şi în cazul altor device-uri, alegerea aparatului potrivit pentru living-ul tău poate fi o acţiune dificilă. În ziua de azi, televizoarele sunt mai variate ca niciodată, acest lucru fiind benefic pentru tine, deoarece ai mai multe opţiuni din care poţi alege, nefiind limitat de diferiţi factori.

De cele mai multe ori, televizoarele pot fi clasificate după trei categorii:

1.      După tipul de display

2.      După forma ecranului

3.      După rezoluţie

1.     Tipul de display

Tehnologia televizoarelor a evoluat mult în ultimii 15 ani, de la vârstnicul CRT până la televizoarele OLED 4K sau 8K din zilele noastre. Display-ul a evoluat, astfel încât să ofere consumatorilor cea mai bună imagine posibilă. Cele mai populare tipuri de anul acesta sunt:

·         QLED

O tehnologie relativ recentă, QLED este mai apropiat din punct de vedere tehnologic de un televizor LCD decât de un OLED. Calitatea imaginii şi luminozitatea sunt îmbunătăţite semnificativ, datorită stratului de puncte cuantice.

  • Greutate şi grosime redusă;
  • Mai eficiente din punct de vedere energetic faţă de OLED;
  • Luminozitate puternică;
  • Dimensiunea mare a ecranelor oferă mai multe opţiuni;

·         OLED

OLED  este o tehnologie bazată pe diode organice emiţătoare de lumină. Aceasta este o tehnologie diferită faţă de televizoarele LED şi prezintă câteva avantaje majore:

  • Nu necesită iluminare din spate cea ce înseamnă un consum mai redus de energie;
  • Greutate mai redusă;
  • Unghi de vizualizare mai larg – până la 160 grade;
  • Televizoarele OLED pot fi mai subţiri;
  • Imagine clară chiar şi în condiţii de lumină puternică.

·         LED

Televizoarele LED sunt chiar şi în ziua de azi, cele mai populare tipuri de pe piaţă. Această tehnologie foloseşte în spatele ecranului un număr foarte mare de LED-uri minuscule ce aprind şi formează imaginea.

  • Durată lungă de viaţă;
  • Eficient din punct de vedere energetic;
  • Grosime şi greutate redusă;
  • Preţ mai redus decât OLED sau QLED;
  • Uşor de întreţinut;

2.     După forma ecranului

Deşi cele mai utilizate şi achiziţionate televizoare sunt cele plate, acest lucru nu înseamnă că sunt şi singura variantă disponibilă pe piaţă. Televizoarele cu ecran curbat au început de câţiva ani să îşi facă loc şi să devină din ce în ce mai populare în rândul consumatorilor. Fiecare dintre cele două tipuri au avantajele şi dezavantajele lor, prin urmare îţi voi prezenta câteva dintre acestea:

Ecran plat

·         Avantaje

  • Un număr foarte mare de modele disponibile;
  • Un preţ de cele mai multe ori mai scăzut;
  • Aspect minimalist, ce se potriveşte în orice tip de living;
  • Unghi de vizualizare mare;

·         Dezavantaje

  • Ecranul lucios de cele mai multe ori va atrage reflexiile de lumină;

Ecran curbat

·         Avantaje

  • Un aspect ultra modern;
  • Un contrast mult mai mare, datorită formei curbate;
  • Oferă o experienţă vizuală unică, o imersivitate ridicată;
  • Percepţia de adâncime este îmbunătăţită;

·         Dezavantaje

  • Număr limitat de modele din care poţi alege;
  • Un preţ de achiziţie mai ridicat, decât cele cu ecran plat;
  • Curbura ecranului poate amplifica reflexia de lumină;

3.     După rezoluţie

Rezoluţia este una dintre principalele caracteristici la care te vei uita atunci când doreşti să achiziţionezi un televizor smart nou. Cu cât diagonală TV-ului va fi mai mare, cu atât va fi necesară o rezoluţie mai mare, pentru a oferi o imagine clară şi de cea mai bună calitate. Cele mai comune şi populare rezoluţii anul acesta sunt:

·         Full HD – 1080p

Una dintre cele mai des întâlnite rezoluţii, atât în televizoare, dar şi în monitoarele de PC-uri este Full HD. Această rezoluţie 1920 x 1080p este încă populară, însă dimensiunea maximă a devic-ului este limitată, deoarece imaginea de pe un televizor cu o diagonală prea mare va părea “pixelata” şi neclară.

În cazul în care doreşti un TV cu o dimensiune maximă de 110 cm, atunci poţi opta liniştit pentru un astfel de device.

·         Ultra HD – 4K

În ultimii ani, conţinutul 4K pe serviciile de streaming a explodat, lucru ce a făcut achiziţionarea unui televizor 4K o alegere viabilă. Cu o rezoluţie de 3840 x 2160, televizoarele 4K au un număr de patru ori mai mare de pixeli decât cele Full HD.

Acest lucru te poate avantaja, deoarece mărimea maximă a ecranului poate fi foarte mare, ceea ce înseamnă că îţi vei putea echipa living-ul cu un televizor cu o diagonală de până la 100 inci. Experienţa cinematografică de care te vei bucura atunci când vei urmări filmele şi serialele preferate va fi de neegalat.

·         Full Ultra HD – 8K

Cu o rezoluţie de 7680 x 4320, adică de patru ori mai mare decât 4K şi de 16 ori mai mare decât Full HD, televizoarele 8K sunt cea mai avansată tehnologie în acest sector. Deşi preţul de achiziţie este mai ridicat faţă de celelalte tipuri, televizoarele 8K oferă o imagine incredibilă la orice dimensiune, asigurându-te că te vei putea bucura de conţinutul preferat mulţi ani de acum înainte.

Care sunt avantajele unui televizor smart?

Faţă de televizoarele tradiţionale, cele smart oferă multiple funcţionalităţi, lucru ce te va ajuta să te bucuri de mai mult conţinut şi divertisment. Cele mai mari avantaje ale televizoarelor smart sunt:

·         Conectarea la internet

Unul dintre cele mai mari avantaje ale televizoarelor smart faţă de cele tradiţionale, este acela că te poţi conecta la internet prin wifi, lucru ce îţi va deschide lumea către un conţinut mult mai variat.

·         Aplicaţii

Aplicaţiile preinstalate sau descarcabile, jocuri şi multe altele fac din televizor nu doar un dispozitiv de urmărit filme, ci poate fi un centru de divertisment mult mai diversificat.

·         Compatibil cu alte device-uri smart

Conectarea telefonului sau a asistenţilor virtuali se poate realiza acum mai uşor ca niciodată. Controlul televizorului doar prin telecomandă nu mai este singura opţiune, acum poţi alege să foloseşti smartphone-ul că telecomandă universală pentru dispozitivele tale, inclusiv TV-ul.

La ce să fii atent atunci când vrei să achiziţionezi un televizor smart pentru living-ul tău

Orice living modern trebuie să fie echipat cu cele mai sofisticate aparate. În acest sens, alegerea televizorului smart potrivit poate fi realizată, astfel încât să poţi să te bucuri nu doar de conţinut media la o calitate superioară, ci şi de un device ce îţi va înfrumuseţa şi va oferi camerei un aspect foarte atragator.

Alegerea unui televizor smart potrivit pentru living-ul tău se poate face dacă iei în considerare următorii factori:

·         Dimensiunea living-ului

În primul rând, trebuie să fii atent la suprafaţă living-ului tău. De cele mai multe ori, un living mare va avea nevoie de un televizor cu o diagonală pe măsură. Pe de altă parte, o sufragerie de dimensiuni mai mici nu înseamnă din fericire că trebuie să reduci mărimea maximă posibilă. Te poţi bucura de un televizor mare chiar şi într-o cameră mai mică. Fii atent la dimensiunea peretelui pe care urmează să fie montat, pentru a fi sigur că nu vei avea probleme cu mobilierul din jur sau cu pereţii.

În funcţie de dimensiunea aleasă, este indicat să alegi un televizor cu o rezoluţie mare. De cele mai multe ori, un televizor cu o diagonală de peste 110 cm va fi necesar să aibă o rezoluţie de cel puţin 4K, pentru a te putea bucura de o imagine clară şi bogată, acesta fiind şi standardul televizoarelor smart din ziua de azi.

·         Distanţa de vizualizare

Distanţa de vizualizare este cel de-al doilea element pe care trebuie să îl iei în calcul. Pentru a te putea bucura de televizor la capacitate maximă şi un unghi de vizualizare perfect, este indicat să alegi o dimensiune pe măsură.

De cele mai multe ori poţi calcula chiar tu distanţa perfectă faţă de canapea. Acest calcul se va realiza înmulţind diagonală TV-ului cu 1.2, rezultatul fiind distanţa ideală exprimată în inci. De exemplu, un televizor smart cu o diagonală de 60 inci (152 cm) x 1.2 va rezulta 72 inci (182 cm) distanţa perfectă pentru a vizualiza conţinutul preferat.

·         Poziţionarea televizorului

Poziţionarea televizorului este făcută de cele mai multe ori prin montarea acestuia pe perete. Astfel vei reuşi să faci economie de spaţiu şi vei oferi living-ului un aspect modern şi sofisticat.

Cea de-a doua opţiune pe care o ai la dispoziţie este folosirea unui suport TV sau a unui stand mobil. Avantajul acestora este acela că vei putea muta mai uşor televizorul dacă doreşti acest lucru.

·         Orientarea ferestrelor

Atunci când te uiţi la televizor unul dintre cele mai des întâlnite probleme pe care le poţi avea este lumina puternică. În timpul zilei, soarele poate fi supărător, lucru ce te poate deranja. Atunci când îţi montezi televizorul smart în living, fi atent la poziţionarea ferestrelor pentru a nu fi deranjat de lumină excesivă.

Pentru a rezolva această problemă rapid şi uşor, poţi întotdeauna să apelezi la draperii black ouţ, acestea putând să blocheze în totalitate lumina supărătoare de afară, astfel te vor asista în oferirea celei mai bune experienţe cinematografice.

De ce este important un televizor smart mare în living?

Televizorul este piesa centrală într-un living, adunând familia la un loc în serile de movie night. Claritatea şi dimensiunea sunt câteva aspecte importante pe care trebuie să le ai în vedere atunci când îţi schimbi televizorul, pentru a putea beneficia de cât mai multe utilizări ale acestuia.

Îl poţi conecta la o consolă de jocuri precum PS5 pentru a te distra la cote maxime împreună cu familia sau prietenii. Pentru această activitate, un televizor cu o diagonală cât mai mare va fi binevenit, putând reda performanţele vizuale ale jocului în cel mai original mod.

Şi meciurile de fotbal vor căpăta altă atmosferă cu ajutorul unui televizor smart de dimensiuni impresionante. Contează foarte mult şi dimensiunea livingului, acesta fiind singurul impediment restrictiv pentru o mărime suficient de mare, care să îţi satisfacă toate cerinţele. Dacă spaţiul nu este o problemă, atunci eşti liber să alegi cele mai mari modele care se încadrează în bugetul tău şi cu siguranţă nu vei regreta.

Televizorul smart a devenit un accesoriu aproape obligatoriu în toate locuinţele şi ai opţiunea de al putea controla mai uşor cu ajutorul telefonului sau să accesezi internetul precum un calculator. Poţi viziona filmele preferate pe stream, nemaifiind necesară cumpărarea DVD-urilor fizice.

Există abonamente pe care le poţi achiziţiona separat pentru a beneficia de întreaga gamă de seriale sau filme, putându-le viziona oricând, online, direct din sufrageria ta. Şi copiii vor fi fericiţi când îşi vor vedea personajele preferate la o dimensiune mult mai mare.

Televizoarele smart au căpătat rezoluţii pe care acum câţiva ani nici nu ni le imaginăm. Claritatea care ne este oferită, dar şi modul inteligent de accesare a internetului fac din acesta un device greu de trecut cu vederea pentru pasionaţii de tehnologie.

Singurul lucru pe care trebuie să îl faci acum înainte de a-l achiziţiona este să nu uiţi să măsori spaţiul destinat noului televizor şi să alegi mărimea perfectă pentru locuinţa ta. Viaţa ta se va schimba de la primul click şi vei realiza că poţi avea propriul cinema chiar la tine acasă.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat este obligat de instanță să-și plătească soția pentru toată munca depusă în casă,...
Ce s-a ales de Maria Sharapova. Considerată cândva cea mai frumoasă sportivă din lume, a...
FOTO. Așa arată tânăra care a apărut lângă un milionar și și-a mărit tariful, iar...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Mureș a fost prins de polițiști în timp ce îşi viola fiica
Cu EA a înlocuit-o Pescobar pe Larisa Popa! Cine este noul manager de la Taverna...
Irina Loghin, luată cu Salvarea!
Misterul morţii avocatei Monica Cioată, dezlegat după 3 ani. Înregistrarea cu ultimele minute din viaţa femeii
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Cum a sărbătorit Vladimir Putin după ce a câștigat alegerile din Rusia. Liderul de la...
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini...
Acte auto pe care ești OBLIGAT să le ai în ORIGINAL, în mașină
Noul smartphone de la Google, Pixel 9, vine cu o serie de îmbunătăţiri şi caracteristici...
Un MARE savant AVERTIZEAZĂ: Se va ajunge la o luptă între mașinărie și om
Lovitură pentru cei care vor să cumpere mașini SECOND-HAND. Ce s-a discutat în spatele ușilor...
Mielul de Paște, „o pasăre rară”. Puțini români își vor permite
Ce jurat a câștigat prima amuletă din sezonul 13 Chefi la cuțite: „Cineva a vrut...
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Nicolae Guță, părere sinceră despre vacanțele exotice. De ce nu a mers cântărețul niciodată în...
„Este un adult cu propriile planuri”. Cum se înțeleg, de fapt, Teo Trandafir și fiica...
BANCUL ZILEI. Bulă și Bubulina dorm. Întins pe tot patul, Bulă sforăie...
Coreea de Nord ar fi trimis Rusiei 7.000 de containere cu echipamente militare