Prima pagină » Știri externe » Marea Britanie: Platformele de socializare și site-urile web, obligate PRIN LEGE să protejeze copiii de accesul la conținut dăunător online

Marea Britanie: Platformele de socializare și site-urile web, obligate PRIN LEGE să protejeze copiii de accesul la conținut dăunător online

Marea Britanie: Platformele de socializare și site-urile web, obligate PRIN LEGE să protejeze copiii de accesul la conținut dăunător online

Platformele de socializare și site-urile web vor fi obligate prin lege să protejeze copiii de accesul la conținut dăunător online sau riscă să se confrunte cu amenzi, a declarat autoritatea de supraveghere a comunicațiilor din Marea Britanie (Ofcom).

Site-urile trebuie să adere la noile reglementări ale Ofcom – cunoscute sub numele de “Codurile copiilor” – până pe 25 iulie și vor fi obligate să instituie sisteme de verificare a vârstei și să modifice recomandările algoritmilor pentru a li se permite să funcționeze în Marea Britanie în continuare, conform BBC.

Orice site care găzduiește pornografie sau conținut care încurajează autovătămarea, sinuciderea sau tulburările de alimentație trebuie să aibă sisteme solide de verificare a vârstei pentru a proteja copiii de accesul la acel conținut.

Restricțiile, criticate pentru că nu merg suficient de departe

Directorul general al Ofcom, Melanie Dawes, a declarat că decizia marchează o „schimbare radicală”, dar criticii spun că restricțiile nu merg suficient de departe.

Criticii mai spun că noile restricții sunt „o pastilă amară.”

Ian Russell, președintele Fundației Molly Rose, care a fost înființată în onoarea fiicei sale care s-a sinucis la vârsta de 14 ani, s-a declarat „consternat de lipsa de ambiție” din coduri.

Melanie Dawes a răspuns că verificarea vârstei este un prim pas, deoarece „dacă nu știi unde sunt copiii, nu le poți oferi o experiență diferită de cea a adulților”:

„Nu există niciodată nimic pe internet sau în viața reală care să fie infailibil… dar acest lucru reprezintă o schimbare radicală.”

Ea a recunoscut că, deși „nu își face iluzii” că unele companii „pur și simplu nu înțeleg sau nu vor”, Codurile sunt literă de lege în Marea Britanie.

„Dacă vor să servească publicul britanic și dacă doresc privilegiul în special de a-și oferi serviciile persoanelor sub 18 ani, atunci vor trebui să schimbe modul în care funcționează aceste servicii”.

Profesorul Victoria Baines, fost ofițer de siguranță la Facebook, a declarat pentru BBC că este „un pas în direcția bună”:

„Marile companii de tehnologie încep cu adevărat să înțeleagă situația, așa că pun alocă bani pentru asta și, mai important, alocă personal pentru asta”.

Algoritmi modificați și sisteme de raportare și reclamații mai simplificate

Conform Codurilor, algoritmii vor trebui, de asemenea, să fie configurați pentru a filtra conținutul dăunător din fluxurile și recomandările copiilor.

Pe lângă verificarea vârstei, vor exista și sisteme de raportare și reclamații mai simplificate, iar platformele vor trebui să ia măsuri mai rapide pentru a evalua și a combate conținutul dăunător atunci când sunt informate în acest sens.

Toate platformele trebuie să aibă, de asemenea, o „persoană desemnată responsabilă pentru siguranța copiilor”, iar gestionarea riscurilor pentru copii va fi revizuită anual de un organism superior.

Dacă companiile nu respectă reglementările impuse până pe 24 iulie, Ofcom a anunțat că are „puterea de a impune amenzi și – în cazuri foarte grave – de a solicita un ordin judecătoresc pentru a împiedica site-ul sau aplicația să fie disponibilă în Marea Britanie”.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

Ursula von der Leyen: UE ar putea IMPOZITA marile firme tech, dacă nu se ajunge la o înțelegere privind taxele vamale ale lui Donald Trump

 

Adrian Sabău, originar din București, a absolvit studiile de licență la Universitatea din București. Aflat la începutul carierei la “Gândul”, a mai lucrat anterior ca traducător. Este pasionat ... vezi toate articolele

Citește și