Director Petrom: Este „greșit și supărător” să se spună că Petrom a beneficat de redevențe speciale

Publicat: 29 05. 2012, 14:46
Actualizat: 05 08. 2014, 19:54

Directorul de afaceri publice și reglementare OMV Petrom, Răzvan Niculescu, susține că „este greșit și supărător” să se spună că Petrom a primit la privatizare redevențe speciale, discuțiile vizând doar perioada în care acestea să nu crească, iar România câștigă din redevențe mai mult decât Polonia, informează Mediafax.

„Redevența este indicatorul relevant este pentru cât ia statul dintr-o resursă. Este supărător și greșit să se spună că s-au dat redevențe speciale pentru Petrom prin contractul de privatizare. Singurul lucru care s-a discutat a fost perioada în care prevederea să fie menținută. România încasează din redevențe mai mult ca Polonia. Devine supărător, evident că trebuie să fie o discuție, se înțelege nevoia statului să protejeze categoriile vulnerabile. Este o discuție la început, discutăm acum cu parteneri externi interesați de acest subiect. Să fim prudenți cu acest subiect”, a afirmat Niculescu la conferința Mediafax Talks about Energy.

El a afirmat că nu a văzut o propunere de suprataxare a veniturilor excepționale ale companiilor petroliere și că orice măsură de natură fiscală nu ar trebui să afecteze investițiile.

Printe măsurile pregătite de Guvern pentru sectorul energetic se numără suprataxarea veniturilor excepționale pe care companiile de petrol și gaze le vor obține după ce vor fi eliminate tarifele reglementate, precum și elaborarea unui nou set de redevențe pentru resursele naturale.

Fondurile pe care Guvernul estimează că le va încasa din suprataxarea veniturilor excepționale ale companiilor petroliere ar urma să fir utilizate pentru protejarea consumatorilor vulnerabili de impactul pe carte îl va avea dereglementare pieței de energie și gaze.

Executivul a constituit o comisie interministerială care trebuie să elaboreze, după ce se va consulta cu companiile de petrol și gaze, un pachet de reglementări pentru această industrie, măsuri fiscale și prevederi privind redevențele.

Ministrul Economiei, Daniel Chițoiu, declara recent că suprataxarea va fi aplicată din 2013.

De asemenea, Guvernul va elabora un nou regim de reglementare și impozitare a sectorului de petrol și gaze pentru perioada 2015-20124. Acest document urmează să fie elaborat până la sfârșitul acestui an.

În ultimii trei ani, statul a încasat redevențe anuale de peste un miliard de lei pe an pentru toate tipurile de resurse exploatate pentru care se plătește această taxă.

Redevențele de petrol și gaze, cuprinse între 3,5% și 13% din producție, sunt fixate din 2004 până în decembrie 2014. Aceste taxe au fost stabilite prin contractul de privatizare a companiei Petrom cu grupul austriac OMV.

Principalele companii din sectorul petrolului și gazelor din România sunt OMV Petrom, Rompetrol (deținută de KazMunaiGaz din Kazahstan), Lukoil (Rusia), MOL (Ungaria), Eni (Italia) și Romgaz Mediaș.