După revoluția fiscală, guvernul face și un mecanism de monitorizare. Protocolul semnat cu CNSLR Frăția

Publicat: 21 11. 2017, 07:53

Documentul poartă denumirea de „Protocol privind implementarea unitară a noilor prevederi legale în domeniul fiscal și al dialogului social” și a fost semnat, luni, atât de premierul Mihai Tudose, cât și de președintele CNSLR Frăția, Leonard Bărăscu.

Conform sursei citate, obiectul protocolului constă în „crearea unui mecanism de monitorizare a aplicării unitare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 79/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 82/2017 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și a Legii nr. 62/2011 a dialogului social, republicată, cu modificările și completările ulterioare”.

Astfel, se stabilește că, la nivel central, Ministerul Muncii și Justiției Sociale va înființa, în condițiile legii, un comitet de monitorizare format din patru persoane: o persoană desemnată de ministrul Muncii și al Justiției Sociale, o persoană desemnată de ministrul Consultării Publice și Dialogului Social și două persoane desemnate de președintele CNSRL Frăția.

„La nivel județean, în cadrul fiecărei prefecturi, va fi creat un comitet de monitorizare format din patru persoane: două persoane deseemnate de prefectul județului și două persoane desemnate de președintele CNSLR-Frăția. De regulă, din comitetul de monitorizare face parte prefectul județului, care coordonează întreaga activitate, în exercitarea atribuțiilor prevăzute de art. 19 din Legea nr. 340/2004 privind prefectul și instituția prefectului, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, prevede actul semnat de Guvern și confederația sindicală.

Conform sursei menționate, comitetul de monitorizare organizat la nivel central va transmite comitetelor de monitorizare organizate la nivel județean Regulamentul de organizare și funcționare a mecanismului de monitorizare care va cuprinde, fără a se limita la acestea, termene, direcții de acțiune, realizarea schimbului de informații.

„În situația în care prezentul Protocol nu este respectat la nivel central sau județean, vor fi informați prim-ministrul, ministrul Muncii și Justiției Sociale și ministrul Consultării Publice și Dialogului Social”, mai prevede protocolul.