Brexit. Exporturile Marii Britanii către UE au scăzut aproape la jumătate. Și importurile s-au diminuat considerabil

Publicat: 13 03. 2021, 19:08

Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană are efecte economice profunde în ceea ce privește raporturile dintre părți. S-a ajuns la o situație fără precedent în ultimul sfert de veac, de când sunt consemnate statistic schimburile comerciale.

Conform Oficiului Național de Statistică (ONS) din Marea Britanie, citat de BBC, exporturile de bunuri din Marea Britanie către Uniunea Europeană au scăzut cu 40,7% în ianuarie, în timp ce importurile au scăzut cu 28,8%.

Cifrele arată cea mai mare scădere de când se fac consemnări în domeniu, respectiv din 1997 și sunt primele anunțate public de când au intrat în vigoare noile reguli comerciale între Regatul Unit și UE.

Datele statistice arată că economia Marii Britanii a scăzut cu 2,9% în ianuarie, pe fondul celui de-al treilea lockdown. Economia este redusă cu 9% față de nivelul atins înainte de pandemie.

Pandemia are contribuția ei

Atât importurile, cât și exporturile către UE au scăzut „semnificativ” în ianuarie, susțin reprezentanții ONS. Valoarea mărfurilor exportate din Regatul Unit către UE s-a diminuat cu 5,6 miliarde de lire sterline în ianuarie 2021, în timp ce importurile din UE au scăzut cu 6,6 miliarde de lire sterline.

ONS a declarat că scăderea importurilor a afectat în mare măsură producătorii de utilaje și echipamente de transport și substanțe chimice din UE.

Importurile de mașini, precum și produsele medicinale și farmaceutice, au fost afectate în mod deosebit.

Firma de consultanță fiscală KPMG a indicat Brexitul ca fiind probabil vinovatul pentru diminuarea dramatică a comerțului dintre Marea Britanie și UE. În schimb, comerțul Marii Britanii cu țările din afara UE a crescut cu 1,7% în ianuarie.

KPMG a declarat că depozitarea masivă de bunuri din Uniunea Europeană produsă în decembrie 2020, exact înaintea Brexit, a adus unele fluxuri comerciale înaintea termenului limită pentru Brexit.

ONS a declarat că este posibil ca firmele să se folosească acum de acele stocuri în loc să cumpere alte bunuri în ianuarie.

În plus, sfârșitul acordului comercial temporar dintre Marea Britanie și UE a coincis cu descoperirea unei noi tulpini de Covid-19 în Marea Britanie, care a provocat complicații și întârzieri suplimentare, după ce șoferii de camioane au fost obligați să facă teste înainte de a traversa frontieră la Canalul Mânecii.

Și exporturile românești au fost afectate în ianuarie 2021, cu 4,9% față de luna similară a lui 2020. Importurile au fost reduse și mai mult, la 5,8%.

Uleiurile, combustibilii, băuturile alcoolice și tutunul sunt câteva dintre produsele românești al căror export a scăzut în ianuarie 2021 între 25 și aproape de 40% față de ianuarie 2020.