ECONOMIE. Ce procent ar putea susține Statul din salariile angajaților care se întorc la muncă din 15 mai. Dancă: Vom transforma șomajul tehnic într-o formă de sprijin

Publicat: 09 05. 2020, 11:07
Șeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă. Sursă foto: Gov.ro

Șeful Cancelariei Premierului, Ionel Dancă a anunțat că Guvernul ia în calcul ca statul să susțină 35-45% din salariile angajaţilor care îşi reiau activitatea după ieșirea din starea de urgență de pe 15 mai. 

Măsura șomajului tehnic ar putea fi înlocuită cu sprijinirea activității de muncă din bugetul statului. Statul ar putea susține până la 45% din salariile celor care se întorc la muncă, a anunțat șeful Cancelariei Premierului, care a specificat că noile măsuri referitoare la salariile angajaților care au fost în șomaj tehnic pe perioada stării de urgență sunt încă în evaluare.

„Aceste măsuri vor fi înlocuite cu măsuri active. Una este transformarea șomajului tehnic într-o formă de sprijin din partea statului a celor care se întorc la muncă, posibilitatea de sprijin a costurilor salariale cuprinse între 35 – 45%.

Suntem în evaluare cu aceste măsuri din punct de vedere al impactului și al resurselor bugetare necesare pentru adoptarea lor”, a declarat Ionel Dancă pentru Digi24.

O altă problemă dezbătută de dancă este educația online.

Un număr de 250.000 de elevi ce provin din medii defavorizate vor primi, în curând, tablete cu ajutorul cărora vor învăţa de la distanţă. Ministerul Educaţiei a alocat 150 de milioane de lei pentru achiziţia de tablete, a anunțat, vineri, șeful Cancelariei Premierului, Ionel Dancă.

„Un număr de aproximativ 250.000 de copii, la primă evaluare, în funcţie de evaluările care vor fi făcute pe parcurs acest număr poate să crească, astfel încât toţi cei care în acest moment nu pot participa la sistemul de învăţământ online, la lecţiile online, să poată avea această facilitate în cursul acestui an”, a spus Dancă.

Într-o intervenție la Realitatea TV, ministrul Educației, Monica Anisie, a anunțat că elevii vor primi și internet gratuit, timp de doi ani.

Deşi banii au fost alocaţi, achiziţia încă nu a fost făcută.

Aşadar pentru sute de mii de elevi accesul la educaţie continuă să fie îngrădit.

Şcolile rămân închise până la finalul anului, din cauza noului coronavirus.