ERATĂ: Ministrul Finanțelor nu știe termenul legal până la care era obligată să prezinte Parlamentului bugetul pe 2015

Publicat: 11 11. 2014, 17:52
Actualizat: 22 03. 2019, 11:39

ERATĂ: Legea Finanțelor Publice a fost modificată în octombrie 2013, articolul 35, alineatul (4) având acum următorul cuprins: „După însușirea de către Guvern a proiectelor legilor bugetare și de buget (…), acesta le supune spre adoptare Parlamentului, cel mai târziu până la data de 15 noiembrie a fiecărui an”. Astfel, termenul de depunere a unui proiect de buget a fost amânat cu o lună.


Ioana Petrescu a fost întrebată, marți seară, într-o emisiune de la Realitatea TV, de ce nu a fost prezentat nici măcar un draft al bugetului pentru anul viitor, în condițiile în care acesta ar trebui prezentat Parlamentului până pe 15 noiembrie, o precizare greșită făcută de moderatoare. Ministrul Finanțelor nu a corectat greșeala, ba mai mult, a încercat să apere Guvernul, explicând că „și în alte cazuri în care au fost alegeri, s-a amânat bugetul ca acel buget să fie însușit de noul Guvern”.

Precizăm că, potrivit legii, Guvernul trebuie să prezinte Parlamentului un buget până la data de 15 octombrie.

„După însușirea de către Guvern a proiectelor legilor bugetare și de buget, prevăzute la alin. (1), acesta le supune spre adoptare Parlamentului cel mai târziu până la data de 15 octombrie a fiecărui an”, se arată în Legea finanțelor publice.

În ciuda faptului că moderatoarea a făcut referire în repetate rânduri la faptul că actualul Guvern ar urma să încalce legea, deoarece ar trebui să prezinte un buget până pe 15 noiembrie, Ioana Petrescu a preferat să folosească drept argument în favoarea întârzierii posibilitatea ca România să aibă un alt Guvern după alegerile prezidențiale.

Petrescu a precizat totodată că nu există nici măcar un draft al viitorului buget, în ciuda faptului că în urmă cu trei săptămâni, ministrul Finanțelor declara într-un interviu că elaborarea acestui document reprezintă o prioritate pentru structura pe care o conduce.

„Ceea ce facem în momentul de față sunt estimări la cât se poate colecta anul viitor, în mare, care sunt cheltuielile. Vorbim de lucuri în mare, nu de alocări de cheltuieli pe diferite bugete. Nu există un draft (de buget, n.r.)”, a spus Petrescu.

Guvernul va fi nevoit să crească taxe sau să taie cheltuieli pentru a compensa scăderile de venituri prognozate în 2015 din reducerea CAS, a taxei pe stâlp și a accizelor, în caz contrar urmând ca deficitul bugetar să urce la 2,8% din PIB, cu 10 miliarde lei peste țintă, a apreciat marți Comisia Europeană.