Euro a ajuns la cel mai înalt nivel din istorie: 4,7834 lei. Analist economic: Este o zonă de instabilitate

Publicat: 20 02. 2020, 13:31
Actualizat: 20 02. 2020, 14:12

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, joi, un curs de referinţă de 4,7834 lei/euro, în creştere cu 0,09% faţă de valoarea de miercuri. Este cel mai mare nivel la care a ajuns moneda europeană.

Cel mai mare nivel al monedei europene anunțat de BNR este de 4,7834 de lei.

Euro a crescut cu 0.0045 lei față de miercuri, respectiv 0,09%.

Vechiul record înregistrat de moneda european a fost de 7,7808, atins în 21 noiembrie 2019.

Și dolarul american a atins un nou nivel-record în raport cu leu, cupă ce a crescut de la 4,4241 lei la 4,4307 lei.

Preţul gramului de aur a stagnat la 229 lei, iar francul elveţian a ajuns la 4,5 lei, cel mai ridicat din ianuarie 2015.

„Toată lumea e speriată”

Analistul economic Dragoş Cabat pune evoluţia slabă a leului leului pe seama instabilităţii politice. „Sunt certuri în Parlament, a fost şi o declaraţie oarecum ciudată a ministrului de Finanţe că pensiile trebuiau mărite de la 1 ianuarie. Sigur, sunt declaraţii politice având în vedere că suntem într-un an electoral, dar, una peste alta, toate acestea spun că este o zonă de instabilitate. Şi la nivel internaţional, cu China şi coronavirusul – toată lumea este speriată –, şi intern. Iar în situaţiile acestea, monedele mai vulnerabile, din ţări unde dezechilibrele macroeconomice există clar în sistem, sunt atacate. Leul nu beneficiază de atenţie chiar aşa mare din partea investitorilor internaţionali. În caz contrar, ar fi fost atacat şi mai puternic”, spune analistul, citat de Mediafax.

Cabat a adaugat că dacă nu ar fi intervenit Banca Naţională în ultima lună pentru a reversa tendinţa de depreciere a leului, euro ar fi ajuns la un nivel de 4,8 – 4,85 lei.

„BNR a intervenit, a stopat şi chiar inversat trendul, dar acum acesta se reia, pe măsură ce incertitudinile politice interne şi internaţionale continuă. BNR nu o să mai intervină până nu vom avea fie un guvern acceptat, fie picat. Probabil că săptămâna aceasta, dacă nu se întâmplă vreo depreciere prea puternică a leului, Banca Naţională va aștepta, pentru a interveni uşor săptămâna viitoare după ce se clarifică situaţia politică”, consideră Dragoş Cabat.