EXCLUSIV | O companie din SUA a depus la Transgaz singura ofertă neangajantă pentru rețeaua de hidrogen din România. Cât costă și ce avantaje are

EXCLUSIV | O companie din SUA a depus la Transgaz singura ofertă neangajantă pentru rețeaua de hidrogen din România. Cât costă și ce avantaje are
Publicat: 11/10/2023, 08:00

GreenPoint Renewables, o companie din domeniul energiei din Statele Unite ale Americii, este singura companie care a răspuns cererii Transgaz de oferte neangajante de pe piață privind rețeaua de hidrogen, în acord cu tendințele actuale la nivel mondial de dezvoltare a sistemului energetic.

Conducerea operatorului național de transport de gaze naturale, Transgaz, a primit recent vizita oficialilor GreenPoint Renewables, companie cu sediul principal în Dallas, SUA, singura care a depus pânâ în prezent o ofertă neangajantă pentru rețeua a de transport de hidrogen.

Conform informațiilor Gândul, directorul general al Transgaz, Ion Sterian, s-a întâlnit cu directorul executiv al GreenPoint Renewables, Carter Montgomery, la sfârșitul săptămânii trecute, pentru a discuta pe baza documentului transmis recent, ca răspuns la apelul companiei naționale din România.

Într-un anunț publicat pe 3 august, Trangaz anunța că lansează un proces de evaluare a cererilor de piață, fără caracter angajant, pentru capacitatea de transport hidrogen pentru viitoarele puncte de interconectare (PI) și viitoarele puncte de producție și puncte de ieșire către consumatorii de hidrogen din România.

„Îi încurajăm pe toți potențialii producători, consumatori și shipperi de hidrogen să își prezinte cererea indicând producția, consumul, importul, exportul precum și cererea de transport transfrontalier de hidrogen prin România. Cererea transmisă ar putea pune bazele și modela posibilele dezvoltări ale infrastructurii de hidrogen, proiectele de planuri de până acum putând fi consultate la următoarele pagini de internet: www.ehb.eu, www.h2inframap.eu”, arată anunțul de acum aproximativ două luni.

Conform informării, în termen de șase săptămâni de la încheierea perioadei de depunere a cererilor, care a fost 15 septembrie, dar cel târziu până la 1 noiembrie 2023, Transgaz va publica rezultatele în cadrul Rapoartelor de evaluare a cererii de piață, în cazul punctelor de interconectare, de comun acord cu operatori de sisteme de transport adiacente.

Ce propun americanii

Conceptul propus de GreenPoint Renewables include construirea conducte de CO2 și Hidrogen care să conecteze hub-urile industriale din Estul Vestul și Centrul României.

Conform documentului consultat de Gândul, compania americană propune construirea a o mie de kilometri de conductă, la un cost unitar de 2 – 2,58 milioane euro/Km, respectiv un cost estimat total de 2 – 2,58 miliarde euro fiind posibila utilizarea oțelului produs pe plan intern.

Propunerea vizează și revalorificarea zonei miniere din Valea Jiului. Documentul arată că, prin adaptarea minelor abandonate pentru stocarea de CO2 se estimează că există un potențial de stocare de CO2 la peste 114 milioane tone cu posibilitatea de creștere dacă se apelează la toate minele.

„Dezvoltarea unui Hub de CO2 in zona Valea Jiului este prezentată ca o potențială soluție la declinul ratei de angajare a populației din zonă”, potrivit documentului consultat de Gândul.

Astfel, potențialul de a reinvesti în zona Valea Jiului este prezentat cu următoarele beneficii majore:

  • Crearea de locuri „verzi” de muncă
  • Impulsionarea investițiilor în zonă;
  • Reutilizarea minelor abandonate pentru stocarea CO2;
  • Potențial de exploatare a gazului pe strat de cărbune (CBM);
  • Aprovizionarea cu oțel pentru conductele noi din producția internă.

Conform companiei americane, GreenPoint Renewables LLC produce hidrogen albastru ultra curat/cu emisii scăzute de carbon care are un scor al intensității de carbon atât de scăzut încât se califică drept hidrogen verde, conform regulilor Uniunii Europene;

România are o poziționare propice pentru producerea de hidrogen albastru având rezerve dovedite de gaze naturale de aproximativ 26 tcf, coridoare industriale concentrate, topologie – zona miniera din Valea Jiului, adecvată pentru captare și stocare CO2, se arată în document.

Acest demers este văzut ca o oportunitate pentru decarbonizarea sectorului industrial din România, respectiv decarbonizarea a peste 90% a centralelor pe cărbune, 100% decarbonizare pentru capacitățile de rafinare produse petroliere și peste 80% decarbonizare la capacitățile de producere oțel.

Strategia Transgaz privind hidrogenul

În ultimii ani, hidrogenul a devenit un candidat tot mai atractiv pentru decarbonizarea sectorului energetic conform țintelor stabilite de Uniunea Europeană în domeniul climatului. Studiile actuale relevă beneficiul decarbonizării în baza sistemului energetic hibrid, potrivit documentelor strategice ale Transgaz.

Strategia UE privind integrarea sistemelor energetice și Strategia pentru hidrogen – care au fost adoptate în iulie 2020 la nivelul Uniunii Europene – sunt menite să deschidă calea către un sector energetic mai eficient și mai interconectat, impulsionat de dublul obiectiv al unei planete mai curate și al unei economii mai puternice. Cele două strategii prezintă o nouă agendă privind investițiile în energie curată, în conformitate cu pachetul de măsuri al Comisiei privind redresarea economică Next Generation EU și cu Pactul verde european.

Astfel, arată Transgaz, într-un sistem energetic integrat, hidrogenul poate sprijini decarbonizarea industriei, a transporturilor, a generării de energie și a clădirilor în întreaga Europă. Strategia UE privind hidrogenul abordează modul de transformare a potențialului acestuia în realitate, prin investiții, reglementare, crearea de piețe, cercetare și inovare.

„Subliniind importanța stabilirii unei strategii naționale privind Hidrogenul, a unei strategii pentru implementarea Acordului Verde European, în contextul actual european și național, la nivelul SNTGN Transgaz SA, strategia de dezvoltare durabilă a SNT pentru următorii ani, impune o resetare a obiectivelor, o remodelare a modelului de dezvoltare astfel încât aceasta să permită implementarea prevederilor Pactului Green Deal”, precizează Transgaz.

Obiectivele generale ale Transgaz în acest domeniu, pentru perioada 2021- 2025, vizează dezvoltarea activității de cercetare privind posibilitatea acceptării mix-ului de hidrogen în SNT și modalități de introducere a acestuia în SNT și implementarea unei strategii de modernizare și adaptare a infrastructurii existente de transport gaze naturale pentru utilizarea hidrogenului și a altor gaze verzi în vederea decarbonizării, arată documentele Transgaz.

Sursa foto: Transgaz

CITIȚI ȘI:

OFICIAL | Transgaz preia operațiunile din R. Moldova de la Gazprom. Ion Sterian: „Va crește gradul de securitate în aprovizionarea cu gaze”

Conducerea Transgaz face apel la susținere din partea șefilor Comisiei Europene și a miniștrilor Energiei din UE pentru proiectele României

VIDEO | Ion Sterian, Transgaz: „Chiar dacă iarna va fi geroasă, avem stocurile ASIGURATE”. România dispune de 3 miliarde metri cubi de gaz

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
România este paradisul băncilor