Transgaz preia operațiunile în R. Moldova de la Gazprom. Sterian: Suntem deja un jucător implicat activ în asigurarea securității energetice regionale

Transgaz preia operațiunile în R. Moldova de la Gazprom. Sterian: Suntem deja un jucător implicat activ în asigurarea securității energetice regionale
Sediul Transgaz (FOTO - transgaz.ro)
Publicat: 04/09/2023, 21:46

Conducerea Transgaz a transmis oficial, luni, printr-un comunicat de presă, că filiala sa de peste Prut, Vestmoldtransgaz, va preluat integral operațiunile de transport al gazelor naturale, inclusiv în regiunea separatistă Transnistria, de la compania controlată de gigantul rus Gazprom, așa cum a anunțat în exclusivitate Gândul, citând declarațiile directorului general al Transgaz, Ion Sterian.

Compania de stat Transgaz este pe cale să preia sistemul național de transport al gazelor naturale din Republica Moldova, la numai aproximativ șase ani de când a preluat, prin câștigarea procedurii de privatizare, compania Vestmoldtransgaz.

Transgaz a anunțat luni seara, printr-un comunicat de presă, că prin subsidiara sa din Republica Moldova, Vestmoldtransgaz SRL, compania care operează, exploatează și dispecerizează gazoductul Ungheni-Chișinău și care este certificată pe modelul separării proprietății (OU), a semnat Contractul de locațiune prin care preia activitatea de operare, exploatare, dispecerizare și transport al gazelor naturale din Republica Moldova, de la operatorul Moldovatransgaz SRL, începând cu data de 19 septembrie 2023.

Astfel, pentru următorii 5 ani, în conformitate cu prevederile legale din Republica Moldova, subsidiara Transgaz – Vestmoldtransgaz SRL (VMTG) va deveni unic operator licențiat pentru prestarea serviciului public de transport al gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova. Demersul VMTG vine în urma neîndeplinirii de către Moldovatransgaz S.R.L. a cerințelor de unbundling, fapt care a condus la modificarea cadrului legislativ din Republica Moldova pentru a se asigura securitatea energetică a țării precum și alinierea la cadrul normativ european, au comunicat reprezenții companiei de stat.

Ion Sterian: „Transgaz continuă prezența strategică în Republica Moldova”

„Prin acest demers, Transgaz continuă prezența strategică în Republica Moldova, contribuind la asigurarea intereselor strategice ale regiunii. Asigurarea separării și independenței operatorilor sistemelor de transport al gazelor naturale de întreprinderile integrate pe verticală care desfășoară activitatea de producere, de distribuție, de stocare, de trading sau de furnizare a gazelor naturale, reprezintă unul din obiectivele de bază în scopul creării în Republica Moldova a unei piețe liberalizate a gazelor naturale”, a declarat cu acest prilej directorul general al SNTGN Transgaz SA, Ion Sterian.

„În ceea ce privește preluarea activității de operare, exploatare, dispecerizare și transport al gazelor naturale din Republica Moldova, am efectuat toate formalitățile necesare prevăzute de legislația Republicii Moldova. Este un demers care consolidează rolul și locul Transgaz în sectorul gazier european. Am fost prima multinațională cu capital majoritar de stat, prin achiziția Vestmoldtransgaz, iar acum suntem deja un jucător implicat activ în asigurarea securității energetice regionale”, a declarat șeful Transgaz.

Cronologia contractului

În exclusivitate pentru Gândul, directorul general al Transgaz, Ion Sterian, detaliase că s-a negociat intens în weekend și că în prima parte a zilei de luni se va semna un contract în acest sens cu reprezentanții gigantului rus Gazprom – care este acționar majoritar al companiei care nu mai respectă reglementările recent adoptate de Legislativul moldovean, în conformitate cu directivele europene, pentru a gestiona sistemul național de transport al gazelor naturale.

Un element-cheie al negocierilor dintre cele două companii a vizat Transnistria, teritoriu care, teoretic, nu este reglementat de autoritățile moldovene.

„În Transnistria, ANRE-ul din Moldova nu poate reglementa, fiind o situație specială, și aici vine negocierea dintre Transgaz / Vestmoldtransgaz și Moldovagaz, cu Ministerul Energiei din Republica Moldova, cu ANRE-ul din Republica Moldova”, a confirmat directorul general al Transgaz pentru Gândul.

Semnarea contractului nu putea fi posibil fără modificările recente adoptate în Parlamentul Republicii Moldova, cu toată opoziția venită din partea Fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.

Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (asigurarea separării și certificării operatorilor de transport al gazelor naturale) a fost votat de aleșii moldoveni – în Parlamentul unicameral de la Chișinău – în prima lectură, în 7 iulie, cu 55 de voturi pentru, dintre cei 80 de parlamentari prezenți.

După aproape două săptămâni, în ședința plenară din 20 iulie, proiectul de lege a fost adoptat cu 54 de voturi „pentru” – date de aleșii Puterii , Fracțiunea parlamentară Partidul Acțiune și Solidaritate, 17 „contra”, din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, din rândul cărora înca 7 nu au votat, alături de un neafiliat, așa cum reiese din fișa votului.

Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea unor acte normative (asigurarea separării și certificării operatorilor sistemului de transport al gazelor naturale), semnat de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, pe 21 iulie 2023, a fost publicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 267-270 din 26 iulie 2023, dată la ca a și intrat în vigoare.

Acest act – Legea nr. 201 din 20 iulie 2023 – permite transferarea funcţiilor operatorului sistemului de transport de gaze, Moldovatransgaz, al cărui acționar majoritar este Gazprom, cu 63% din acțiuni, către Vestmoldtransgaz, controlată de Transgaz.

Conform legii, transportul gazelor naturale se efectuează de operatorul sistemului de transport în baza licenţei pentru transportul gazelor naturale, eliberată de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică în condiţiile legii.

Modificarea legii a fost necesară în contextul obligațiilor asumate de Republica Moldova în Raport cu Uniunea Europeană, mai concret obligația separării, independenței și certificării operatorilor sistemelor de transport, pentru a putea fi licențiați. Față de aceste condiții, gigantul Gazprom s-a opus, astfel, din cei doi operatori de peste Prut, Moldovatransgaz, al cărui acționar majoritar este Gazprom, către Vestmoldtransgaz, deținut de Transgaz din România, doar al doilea deține licență emisă de ANRE-ul din Republica Moldova. Moldovagaz este și operator STG, prin Moldovatransgaz, și furnizor şi distribuitor de gaze.

Cartea de vizită a Vestmoldtransgaz

Vestmoldtransgaz este controlat de Transgaz, care deține 75% din acțiuni, și Moldovagaz, care are acționar majoritar Gazprom, cu 63% din acțiuni.

Compania Vestmoldtransgaz a fost înființată  de Guvernul Republicii Moldova în anul 2014 pentru a gestiona reţeaua  de conducte de  gaze din vestul Republicii Moldova, mai precis conducta de transport gaze Iaşi-Ungheni. În anul 2018, aceasta a fost preluată integral, după ce a fpst scoasă la privatizare de Chișinău, de Eurotransgaz SRL, subsidiară a Transgaz.

Vestmoldtransgaz operează în prezent secțiunea de peste Prut a gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău.

Începând din 25 august 2021, Banca Europeană Pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a devenit asociat cu o participație de 25% în capitalul social al companiei de transport gaze naturale Vestmoldtransgaz SRL.

BERD a devenit asociat al Vestmoldtransgaz că urmare a îndeplinirii condițiilor precedente  aferente  unui  Acord  de Subscriere prin care BERD s-a angajat să majoreze capitalul social al Vestmoldtransgaz cu suma de 20 milioane euro în vederea finanțării costurilor dezvoltării gazoductului Ungheni – Chișinău, conform informării de la Bursa de Valori București și după ce tranzacția a fost aprobată de Consiliul Concurenței.

În 15 august, ANRE din Republica Moldova anunța că, în cadrul unei ședințe, a fost aprobată modificarea Hotărârii ANRE nr. 434 din 07.04.2023 privind desemnarea provizorie a SRL „Vestmoldtransgaz” în calitate de operator al sistemului de transport al gazelor naturale în Republica Moldova. În rezultatul modificării efectuate, SRL „Vestmoldtransgaz” va prelua prin succesiune contractele actuale de deservire tehnică încheiate de către SRL „Moldovatransgaz” și ceilalți proprietari (Ministerul Economiei, consilii raionale, primării, agenți economici), astfel fiind asigurată continuitatea proceselor operaționale aferente infrastructurii de transport a gazelor naturale pe o lungime de 260,415 km.

Proiecte comune româno – moldovene

Evoluțiile în implementarea proiectelor comune și realizarea agendei bilaterale consistente dintre Republica Moldova și România au fost discutate în cadrul întrevederii prim-miniștrului Dorin Recean cu premierul român Marcel Ciolacu, aflat într-o vizită oficială la Chișinău, împreună cu președintele Senatului, Nicolae Ciucă, în 21 iunie.

„Relațiile cu România sunt cele mai puternice din ultimele trei decenii și așa vrem să rămână. Construim, împreună, infrastructura de conectare – drumuri, poduri, rețele energetice. În același timp, România ne ajută și ne susține în efortul nostru pentru deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană”, spunea atunci prim-ministrul Dorin Recean.

Potrivit premierului moldovean, printre obiectivele comune, setate pentru următoarea perioadă, se numără crearea spațiului digital comun, fluidizarea traficului la frontieră, intensificarea colaborării în domeniul energetic și comercial și, în mod prioritar, menținerea unui mediu investițional prietenos pentru atragerea în continuare a investitorilor în economia ambelor state.

Premierul români a precizat că Republica Moldova poate conta, în continuare, pe România. „Am convingerea că negocierile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană vor începe în cel mai scurt timp! Republica Moldova poate conta pe România!”, a transmis atunci Marcel Ciolacu.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Semnul de circulație pe care șoferii SUNT OBLIGAȚI să îl cunoască. Foarte puțini îl recunosc,...
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?