OFICIAL | Transgaz preia operațiunile din R. Moldova de la Gazprom. Ion Sterian: „Va crește gradul de securitate în aprovizionarea cu gaze”

OFICIAL | Transgaz preia operațiunile din R. Moldova de la Gazprom. Ion Sterian: „Va crește gradul de securitate în aprovizionarea cu gaze”
Publicat: 19/09/2023, 07:30

Operatorul național român de transport al gazelor naturale, Transgaz, preia oficial – începând de marți, operarea, exploatarea, dispecerizarea și transportul gazelor naturale din Republica Moldova – de la gigantul rus Gazprom, parte a demersulului autorităților de la Chișinău, de aliniere la cadrul normativ european. Directorul general al Transgaz, Ion Sterian, dă asigurări că prin acest transfer va crește siguranța alimentării cu gaze a consumatorilor casnici și industriali de peste Prut.

Compania de stat Transgaz devine oficial, prin compania Vestmoldtransgaz, operatorul național al sistemul național de transport al gazelor naturale din al doilea stat, la numai aproximativ șase ani de când a preluat, prin câștigarea procedurii de privatizare, operarea, exploatarea și dispecerizarea gazoductul Ungheni-Chișinău.

„Consumatorii din Republica Moldova nu trebuie să se teamă din cauza acestui transfer, pentru că nu vor avea de suferit. Dimpotrivă, prin preluarea operării Sistemului Național de Transport al Republicii Moldova de către Transgaz, prin Vestmoldtransgaz, se va accelera ritmul de racordare a localităților la gaze atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru cei industriali și va crește gradul de securitate în aprovizionare cu gaze, atât pentru sezonul rece care urmează, cât și pentru anii următori”, a declarat Ion Sterian, într-o declarație pentru Gândul.

Potrivit directorului general al Transgaz, în perioada imediat următoare preluării operațiunilor, compania controlată de Transgaz va evalua cu exactitate numărul consumatorilor și va face proiecții de creștere a populației și companiilor racordate.

Prima ieșire a unei companii strategice energetice românești în afara țării

Conducerea Transgaz a transmis oficial, pe 4 septembrie, că filiala sa de peste Prut, Vestmoldtransgaz, va prelua integral operațiunile de transport al gazelor naturale din Republica Moldova, inclusiv în regiunea separatistă Transnistria,  de la compania controlată de gigantul rus Gazprom, așa cum a anunțat în exclusivitate Gândul, citând declarațiile directorului general al Transgaz, Ion Sterian.

După negocieri intense, conducerea Vestmoldtransgaz SRL a semnat Contractul de locațiune prin care preia activitatea de operare, exploatare, dispecerizare și transport al gazelor naturale din Republica Moldova, de la operatorul Moldovatransgaz SRL, controlată de Gazprom, începând cu data de 19 septembrie 2023.

Este prima ieșire a unei companii strategice energetice românești în afara țării pentru preluarea operării unui sistem al unei alte țări, cu atât mai mult cu cât compania românească sparge frontul energetic din est, sublinia specialistul în energie Dumitru Chisăliță, după semnarea contractului dintre cele două companii.

Astfel, pentru următorii cinci ani, în conformitate cu prevederile legale din Republica Moldova, subsidiara Transgaz – Vestmoldtransgaz SRL (VMTG) va deveni unic operator licențiat pentru prestarea serviciului public de transport al gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova. Demersul VMTG vine în urma neîndeplinirii de către Moldovatransgaz S.R.L. a cerințelor de unbundling, fapt care a condus la modificarea cadrului legislativ din Republica Moldova pentru a se asigura securitatea energetică a țării precum și alinierea la cadrul normativ european, au comunicat reprezentanții companiei de stat.

Și oficialii Moldovatransgaz au transmis la acea dată că, în acord cu cerințele legislative privind separarea, „Moldovatransgaz” SRL și „Vestmoldtransgaz” SRL au semnat contractul de locațiune a rețelei de transport gaze naturale. „Acest lucru a fost posibil datorită multiplelor ședințe de lucru organizate cu reprezentanții companiilor, acționarilor acestora și instituțiilor de stat. În acest context, începând cu 19 septembrie 2023 „Vestmoldtransgaz” SRL va prelua în locațiune și va opera rețeaua de transport a gazelor naturale pe termen de 5 ani. Totodată, va prelua prin succesiune contractele actuale de deservire tehnică încheiate de către „Moldovatransgaz” SRL fiind asigurată continuitatea proceselor operaționale aferente infrastructurii de transport a gazelor naturale”, au transmis oficialii Moldovatransgaz.

Conform informațiilor oficiale, Vestmoldtransgaz va achita 165 de milioane de lei moldovenești (aproximativ 42,8 de milioane de lei românești, la cursul de marți al BNR) anual companiei Moldovatransgaz, în baza acestui contract.

Traseul contractului-istoric

Semnarea contractului nu putea fi posibil fără modificările recente adoptate în Parlamentul Republicii Moldova, cu toată opoziția venită din partea Fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.

Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (asigurarea separării și certificării operatorilor de transport al gazelor naturale) a fost votat de aleșii moldoveni – în Parlamentul unicameral de la Chișinău – în prima lectură, în 7 iulie, cu 55 de voturi pentru, dintre cei 80 de parlamentari prezenți.

După aproape două săptămâni, în ședința plenară din 20 iulie, proiectul de lege a fost adoptat cu 54 de voturi „pentru” – date de aleșii Puterii, Fracțiunea parlamentară Partidul Acțiune și Solidaritate, 17 „contra”, din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, din rândul cărora încă 7 nu au votat, alături de un neafiliat, așa cum reiese din fișa votului.

Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea unor acte normative (asigurarea separării și certificării operatorilor sistemului de transport al gazelor naturale), semnat de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, pe 21 iulie 2023, a fost publicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 267-270 din 26 iulie 2023, dată la ca a și intrat în vigoare.

Acest act – Legea nr. 201 din 20 iulie 2023 – permite transferarea funcţiilor operatorului sistemului de transport de gaze, Moldovatransgaz, al cărui acționar majoritar este Gazprom, cu 63% din acțiuni, către Vestmoldtransgaz, controlată de Transgaz.

Conform legii, transportul gazelor naturale se efectuează de operatorul sistemului de transport în baza licenţei pentru transportul gazelor naturale, eliberată de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică în condiţiile legii.

Modificarea legii a fost necesară în contextul obligațiilor asumate de Republica Moldova în Raport cu Uniunea Europeană, mai concret obligația separării, independenței și certificării operatorilor sistemelor de transport, pentru a putea fi licențiați. Față de aceste condiții, gigantul Gazprom s-a opus, astfel, din cei doi operatori de peste Prut, Moldovatransgaz, al cărui acționar majoritar este Gazprom, către Vestmoldtransgaz, deținut de Transgaz din România, doar al doilea deține licență emisă de ANRE-ul din Republica Moldova. Moldovagaz este și operator STG, prin Moldovatransgaz, și furnizor şi distribuitor de gaze.

Cartea de vizită a Vestmoldtransgaz

Compania Vestmoldtransgaz este controlată de Transgaz, care deține 75% din acțiuni, și Moldovagaz, care are acționar majoritar Gazprom, cu 63% din acțiuni.

Compania Vestmoldtransgaz a fost înființată  de Guvernul Republicii Moldova în anul 2014 pentru a gestiona reţeaua  de conducte de  gaze din vestul Republicii Moldova, mai precis conducta de transport gaze Iaşi-Ungheni. În anul 2018, aceasta a fost preluată integral, după ce a fost scoasă la privatizare de Chișinău, de Eurotransgaz SRL, subsidiară a Transgaz.

Vestmoldtransgaz operează în prezent secțiunea de peste Prut a gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău.

Începând din 25 august 2021, Banca Europeană Pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a devenit asociat cu o participație de 25% în capitalul social al companiei de transport gaze naturale Vestmoldtransgaz SRL.

BERD a devenit asociat al Vestmoldtransgaz că urmare a îndeplinirii condițiilor precedente  aferente  unui  Acord  de Subscriere prin care BERD s-a angajat să majoreze capitalul social al Vestmoldtransgaz cu suma de 20 milioane euro în vederea finanțării costurilor dezvoltării gazoductului Ungheni – Chișinău, conform informării de la Bursa de Valori București și după ce tranzacția a fost aprobată de Consiliul Concurenței.

În 15 august, ANRE din Republica Moldova anunța că, în cadrul unei ședințe, a fost aprobată modificarea Hotărârii ANRE nr. 434 din 07.04.2023 privind desemnarea provizorie a SRL „Vestmoldtransgaz” în calitate de operator al sistemului de transport al gazelor naturale în Republica Moldova.

În rezultatul modificării efectuate, SRL „Vestmoldtransgaz” va prelua prin succesiune contractele actuale de deservire tehnică încheiate de către SRL „Moldovatransgaz” și ceilalți proprietari (Ministerul Economiei, consilii raionale, primării, agenți economici), astfel fiind asigurată continuitatea proceselor operaționale aferente infrastructurii de transport a gazelor naturale pe o lungime de 260,415 de kilometri.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vasile Bănescu, după ”show-ul” făcut de Șoșoacă: Icoana nu face politică, nu protestează, nu validează...
'Cumetriile' din Antenă! Bordea i-a luat iubita lui Cazacu 😲
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit...
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
VIDEO. Violențe între români și polițiști în Anglia. „Să vină mascații de la București, că...
ȘOCANT! Criminalul din Vaslui, care și-a băgat victima în valiză, a mai comis o crima....
Dureros: Shannen Doherty a finalizat divorțul cu o zi înainte să moară. Ce acord a...
Vremea 22 iulie - 19 august 2024. Scăpăm de arșiță, revin furtunile puternice, cu ploi...
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
Ce a scos la iveală necropsia în cazul dentistei ucise în Brăila! Ce a luat...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Aplicația ce detectează radarele mobile ale Poliției. Cum activezi funcția?
Germania va reduce ajutorul militar pentru Ucraina în 2025, în ciuda posibilităţii ca Trump să...
Un experiment răspunde DEFINITIV: Suntem SINGURI în Univers?
Mașinile care au interzis. Ordinul intră în vigoare de astăzi, 19 iulie, ora 11
OpenAI zguduie piața. Ce știe să facă noul chatbot
Insula Iubirii, sezonul 8. Reacția lui Robert Braia după ce s-a scris că i s-a...
„Ne-am potolit cu furatul” Reciclarea PET-urilor a devenit o afacere profitabilă! Cât câștigă românii pe...
Ștefan Stan, despre momentul în care a fost victima unui accident rutier: „Aveam o mașină...
Victimele unei escrocherii! Un cuplu de români a trăit un adevărat coșmar în Grecia: "Ne-a...
BANCUL ZILEI. Bulă are parte de momente fierbinți la un interviu
Un nou microcontinent a fost descoperit între Groenlanda și Canada