EXCLUSIV. „Regele asfaltului” Dorinel Umbrărescu, blocat de nămeți la el „acasă”, fix pe drumul pe care firmele sale ar trebui să îl deszăpezească

Publicat: 20 12. 2012, 20:50
Actualizat: 30 07. 2014, 01:20

„Regele asfaltului” Dorinel Umbrărescu, unul dintre cei mai mari „abonați” la contractele cu statul, a rămas înzăpezit chiar la el „acasă” și în acestă iarnă, la fel ca și iarna trecută, fix pe drumul pe care firmele sale ar trebui să îl deszăpezească.

Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) a anunțat joi dimineața, printre altele, că pe drumul național DN 11A, sectorul Podu Turcului – Bârlad, circulația a fost blocată. La ora publicării acestui material cirulația pe acest tronson nu era încă reluată.

Compania a precizat, în comunicat, inclusiv motivul acestei situații: „imposibilitatea de a acționa din cauza viscolului puternic”.

Firmele lui Dorinel Umbrărescu –  Spedition UMB și Tehnostrade – au în această iarnă contracte de deszăpezire pentru majoritatea drumurilor naționale din zona Moldovei.

Omul de afaceri Dorinel Umbrărescu nu a putut fi contactat de gândul.

Spedition UMB și Tehnostrade fac parte din asocieri câștigătoare a șase contracte pentru curățarea de zăpadă în iarna 2012-2013 (secțiile de drumuri naționale (SDN) Bacău, Bârlad, Botoșani, Focșani, Galați și Iași).

Valoarea totală a celor șase contracte este de 25,2 milioane lei, fără TVA, adică echivalentul a aproximativ 7 milioane de euro, cu TVA inclus.

Cine este Dorinel Umbrărescu

Dorinel Umbrărescu este unul dintre cei mai prosperi oameni de afaceri din domeniul construcțiilor de drumuri și autostrăzi din România.

Averea sa este estimată în prezent la 500 de milioane de euro, potrivit Top 300 Capital, județul Bacău urcând în acest an pe locul al treilea în topul celor mai bogate județe după valoarea averilor cumulate.

Cu un an înainte, averea lui Dorinel Umbrărescu, potrivit topului miliardarilor români editat de Forbes, era evaluată la 350-380 de milioane de euro.

Tot pe DN 11A compania Spedition UMB are, în sistem de franciză, mai multe benzinării „modern echipate”, potrivit site-ului companiei. „În imediata apropiere a benzinăriilor se află câte un restaurant recunoscut pentru serviciile ireproșabile și mâncărurile delicioase oferite”, mai menționează sursa citată. 

Anul trecut, Spedition UMB a avut un profit net de 161 de milioane de lei (35,7 milioane euro), potrivit informațiilor de la Ministerul Finanțelor. Tehnostrade a avut în 2011 un profit de 124 de milioane de lei (27,5 milioane euro).

Cât ne costă deszăpezirea în această iarnă

Pentru această iarnă, CNADNR are încheiate 45 de contracte pentru întreținerea drumurilor pe timp de iarnă, în valoare de 313 milioane lei, fără TVA, echivalentul a 86,24 milioane euro, cu TVA inclus.

Companiile implicate în acordurile care cumulează cele mai ridicate valori fiind Gecor, Tel Drum, Teloxim Con, Spedition UMB, Tehnostrade, Romprest Service, Selina SRL și Pa&Co, potrivit Mediafax.

Gândul a scris anul trecut că aproximativ 37% din bugetul alocat în perioada 2008-2011 de către statul român pentru întreținerea drumurilor naționale revine companiilor deținute de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu.

În mod normal, deszăpezirea drumurilor naționale ar trebui să fie una dintre cele mai bune afaceri „de sezon” pentru „regii asfaltului”.

Contactat de gândul, anul trecut Dorinel Umbrărescu se plângea, însă, că deszăpezirea nu este profitabilă.  „Toată lumea are impresia că firmele care deszăpezesc fac profituri enorme. E greșit. Noi avem pierderi, nu profituri”, a declarat atunci omul de afaceri.