Facturile la gaze naturale s-ar putea ieftini din aprilie. Ce se va întâmpla însă din iulie

Publicat: 20 03. 2015, 15:57

„Din 1 aprilie nu mai impunem import nimănui, iar din 1 ianuarie oricum nu mai există coșul de gaze pentru industrie, ci doar pentru consumatorii casnicici. Anul acesta considerăm că nu vom mai depinde de import, dar asta nu înseamnă că acordurile de import ale firmelor nu rămân în vigoare”, a declarat vineri agenției MEDIAFAX Niculae Havrileț, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Piața de gaze a fost liberalizată pentru companii în 1 ianuarie 2014, astfel că în prezent doar populația mai primește gaze la prețuri reglementate.

FMI și Comisia Europeană (CE) au cerut Guvernului să crească prețul gazelor pentru populație și centrale de energie termică (CET) de la 53,3 lei la 62 lei MWh, de la 1 aprilie. Guvernul a avansat prețul de 58 lei, neacceptat de FMI și CE.

Refuzul de a crește prețul la gaze a fost unul dintre motivele pentru care nu a fost încheiată o nouă scrisoare de intenție la acordul cu FMI.

Conform calendarului convenit de Guvern în 2011 cu FMI și CE, prețul gazelor pentru consumatorii casnici ar fi trebuit să crească de la 53,3 lei MW/h în iulie 2014, la 54,6 lei în octombrie 2014, la 56,1 lei în ianuarie 2015, la 58,9 lei în aprilie 2015 și la 62 lei în iulie 2015.

Creșterea prețului a fost însă amânată de Guvern, care dorește prelungirea calendarului de eliminare a prețurilor reglementate cu trei ani, până la 30 iunie 2021.

Havrileț a adăugat că ANRE a propus FMI ca prețul gazelor să fie ajustat o singură dată pe an, la sfârșitul perioadei reci, iar nu de două-trei ori pe an ca până acum.

De asemea, se mai discută cu FMI și varianta ca prețul gazelor din producția internă să fie fixat în 1 iulie la 62 lei pe MWh și să nu mai fie modificat până cel puțin în 1 aprilie 2016.

„ANRE a cerut FMI să nu mai fie creșteri de preț de două-trei ori pe an, ci o singură dată pe an. FMI este de acord cu asta”, a spus Havrileț.

Potrivit calendarului de creștere a prețului gazelor din producția internă, în 2018 prețul ar urma să fie 119 lei pe MWh, însă este necesară revizuirea acestui plan, din cauza schimbării situației din piață și a scăderii consumului.

„Conform calendarului, prețul ar urma să fie 119 lei în 2018. Vrem să închidem calendarul la prețul pieței, care acum este de 90 lei pe MWh. Împreună cu Ministerul Energiei, ANRE va face un alt calendar, valabil tot până în 2018, dar, dacă vor fi dezechilibre între calendar și situația din piață, cu posibilitatea extinderii până în 2021. În noul calendar vom merge pe prețul de închidere de 90 lei, în loc de 119. Posibil să fie însă mai mic, în jur de 72-75 de lei pe MWh”, a spus Havrileț.

El a adăugat că, teoretic, calendarul de liberalizare a prețului gazelor din producția internă ar putea fi închis și acum, dar creșterea prețului ar fi „abruptă”.